Zaai- en kweektips
Binnen voorzaaien
Het binnen zaaien kan vanaf maart. Vul een potje met (biologische) potgrond. Het liefst zaai- en stekgrond. Plant 1 zaadje (met de punt naar boven) per potje ongeveer 2 centimeter diep.
Zorg dat de aarde vochtig blijft en zet de potjes op een zonnige plek. Bijvoorbeeld op de vensterbank. Het duurt ongeveer 3 tot 8 dagen voordat de zaden ontkiemen en boven de grond uitkomen.
Zet de plantjes op een zonnige plek in de tuin als ze binnen ongeveer 15 centimeter hoog zijn en er geen kans meer is op vorst. Maak de grond tot een diepte van 20 tot 30 centimeter goed los. Zo krijgen de wortels de ruimte om diep de grond in te gaan. Plaats de plantjes ongeveer 30 tot 40 centimeter uit elkaar.
Buiten zaaien
De zaden kunt u ook direct buiten zaaien. Dit kan wel pas als er geen vorst meer is. Meestal is dat na IJsheiligen (11-14 mei). Leg de zaden dan op de plek waar ze moeten gaan groeien. Kies ook hier een zonnige plek uit. Het liefst ook wat uit de wind. Maak de grond los. En plaats de zaden met de punt naar boven in de grond. In een rij naast elkaar, op verschillende plekken of in een pot. Steek de zaden ongeveer 2 centimeter diep in de grond en houd 30 tot 40 centimeter afstand tussen de zaden. Leg er vervolgens aarde overheen en geef direct wat water. Kweekt u de zaden in een pot? Let er dan op dat het water voldoende kan weglopen. Zonnebloemen houden niet van natte voeten.
Verzorgen
Staan de zonnebloemen in een pot, geef ze dan af en toe wat water als de grond droog is. Zonnebloemen die in de volle grond staan, hebben alleen bij langdurige droogte wat water nodig. Geef de zonnebloemen een plek in de volle zon, het liefst tegen een muur, schutting of losjes vastgebonden aan een lange stok. Zo ondersteunt u de stengel.
Oogsten
Geef de zonnebloemen nog een functie ná de zonnebloemwedstrijd. De bloemen verwelken in de herfst. De plant kan blijven staan. Dan eten vogels en andere dieren ervan. Is dat niet mogelijk? Knip de bloem af en leg dit bijvoorbeeld op een tafel voor de vogels, gebruik de zaden zelf of bewaar de zaden voor volgend jaar.