De borders in uw tuin helemaal netjes maken hoeft niet. Laat bijvoorbeeld de stengels van vaste planten die in de winter afsterven staan tot het voorjaar.  Spinnetjes en kleine kevertjes verstoppen zich tot het voorjaar tussen de planten. Insecten zoals bijen en lieveheersbeestjes komen de winter door in holle stengels van planten. Vogels eten de zaden van planten die uitgebloeid zijn. Laat mos en algen groeien waar dat kan. Daar schuilen bijvoorbeeld kleine insecten in. De insecten vormen voedsel voorvogels en andere dieren.  

Snoeien en hergebruiken

In de winter zijn de meeste bomen, struiken en heggen toe aan een snoeibeurt. Ze zijn dan in winterrust. Gebruik het snoeiafval en de losse takken voor het maken van een takkenril in de tuin. Vogels, insecten en egels schuilen ertussen en vinden er eten. En heeft u een boom gekapt? Dan de boomstronk staan Dit is een leefgebied voor schimmels en insecten. En die zijn daarmee weer een voedselbron voor bijvoorbeeld egels en vogels.  

Winterverblijf voor vogels

Vogels die in het najaar niet naar warme plekken vliegen, bereiden zich voor op de regen en kou in de winter. U helpt vogels door uw tuin of balkon vogelvriendelijk in te richten en extra maatregelen te treffen. Met het juiste groen, een (schoon) nestkastje, eten en (schoon) water maakt u van uw tuin voor vogels een winterparadijs. 

Voorkom ook in de winter lichtvervuiling

Verlichting geeft ons tijdens de donkere perioden van het jaar een gevoel van veiligheid, maar het verstoort het natuurlijke dag-nacht ritme van dieren en planten. Beperk het gebruik van licht in de tuin, gebruik lampen met bewegingssensoren, richt lampen naar beneden, zorg voor donkere hoeken, kies voor warmgeel, oranje of rode verlichting. Dit heeft minder gevolgen voor het natuurlijke ritme.