Circulaire economie
zo besparen we grondstoffen en energie
Capelle aan den IJssel zet stappen naar een circulaire economie in 2050. Samen zorgen we dat we zuiniger omgaan met onze grondstoffen en dat afval niet meer bestaat. Dit doen we door onze spullen langer te gebruiken, te repareren en een tweede leven te geven. Zo besparen we op grondstoffen en energie en wordt oud altijd weer nieuw. Dit noemen we ook wel circulair.
Op verschillende manieren kunt u circulair omgaan met spullen en grondstoffen. Bijvoorbeeld door minder spullen te kopen en te gebruiken. Gebruik alleen de spullen die u nodig heeft. Of leen en huur spullen die u soms gebruikt. En koopt u toch iets nieuws? Kies dan voor de minst belastende versie.
Geef spullen een zo lang mogelijk leven door er zuinig mee om te gaan. Door spullen te onderhouden, te repareren of op te knappen, gaan ze langer mee. Of maak er een ander blij mee en verkoop uw spullen. Wilt u zelf wat nieuws? Kies dan voor tweedehands.
Zijn spullen kapot, versleten en echt niet meer te gebruiken? Dank de spullen dan op de juiste manier af, zodat ze hergebruikt of gerecycled kunnen worden. Op die manier gaan de spullen en de materialen waarvan ze gemaakt zijn, niet verloren. Onderdelen en materialen kunnen namelijk vaak opnieuw gebruikt worden. Daar worden weer nieuwe spullen en producten van gemaakt.
Circulair is dichterbij dan u denkt. In onze stad bestaan al verschillende circulaire initiatieven. Wilt u weten hoe u uw bijdrage kunt leveren aan onze circulaire economie? Check onze algemene circulaire tips. Ook hebben we voor bedrijven tips om circulair te ondernemen.
Circulaire stappen van de gemeente
Voor het maken van spullen zijn grondstoffen nodig. Maar grondstoffen worden steeds zeldzamer. Daarom gaan we als gemeente Capelle ook zuiniger om met de spullen die we gebruiken. Welke kleine en grote stappen we de komende vier jaar zetten, hebben we opgeschreven in ons Actieplan Circulair. We ontdekken de circulaire kansen voor Capelle aan den IJssel door te onderzoeken, uit te proberen en daarvan te leren. Zo hebben we bijvoorbeeld wegwerpbekers vervangen door glazen en herbruikbare bekers. Op onze toiletten hangen ongebleekte wc-rollen, die beter zijn voor het milieu en de papieren handdoekjes worden volledig gerecycled. Van zonnepanelen die op ons Energieloket lagen, zijn powerbanken gemaakt. Het Capelse snoeihout en gemaaide gras krijgt een tweede leven (bijvoorbeeld als planken en papier) en ook veel stoeptegels en klinkers worden meermaals gebruikt. Bekijk voor meer voorbeelden deze infographic.