Afval wordt steeds meer gescheiden. In Capelle gebeurt dat ook. In 2020 was de hoeveelheid restafval per inwoner nog 241 kilo. In 2023 bood de Capellenaar gemiddeld 171 kilo aan. Door afval goed te scheiden houden we minder ‘echt afval’ over en hoeven we minder afval te verbranden. Verbranding zorgt voor uitstoot en door verbranding is de grondstof voor altijd verloren. Door meer te scheiden maken we de afvalberg kleiner en kunnen we de gescheiden grondstoffen inzetten om nieuwe spullen en materialen te maken. 

Van oud naar nieuw

Wist u dat van oud papier en karton bijvoorbeeld krantenpapier, papieren tassen en wc-papier wordt gemaakt. In Capelle experimenteren we zelfs om van gemaaid gras papier te laten maken. PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons) krijgt een nieuw leven als bijvoorbeeld emmer, tuinstoel of fleecetrui. Van goed gescheiden GFT (groente-, fruit- en tuinafval) wordt compost gemaakt, een bodemverbeteraar voor de tuin. Ook wordt er biogas van gemaakt, waarmee huizen worden verwarmd. En oud (verpakkings)glas krijgt een tweede kans als nieuw glas.  

Wilt u oude kledingstukken, schoenen, handdoeken en accessoires zoals tassen, petten en stropdassen wegdoen? Uw oude textiel is nog te gebruiken door een ander. Om te dragen, te gebruiken of om er wat anders van te maken. Geef textiel een nieuw leven door het weg te geven aan bijvoorbeeld kringloopwinkels of door het weg te gooien in een textielcontainer. 

Oude spullen zijn dus waardevol. Gooi daarom uw oud papier en karton, GFT, textiel en glas in de juiste container. Dan is dat de grondstof voor iets nieuws. Heeft u twijfels over wat in welke container hoort? Zoek het op in de afvalwijzer van Irado. Wilt u weten wanneer Irado langs komt om uw container te legen, bekijk uw persoonlijke afvalkalender. 

Inleverpunten

U kunt glas, textiel, PMD, GFT, papier en karton en restafval weggooien bij containers die bij elkaar staan in een milieuparkje. Vaak vindt u die containers bij u in de buurt of bij winkelcentra. Ook kunt u cartrigdes, batterijen, spaarlampen, cd’s en dvd’s, telefoons, adapters en kleine elektrische apparaten kwijt bij één van de Blipverts in Capelle. Daarnaast staan in veel winkels inleverpunten van Wecycle. Daar levert u batterijen, lampen en kleine elektrische apparaten in. Onder het mom van ‘waar u het koopt, kunt u het kwijt’ kunt u ook bijvoorbeeld uw oude koffieapparaat inleveren in de winkel waar u een nieuwe koopt. Grofvuil kunt u laten ophalen door Irado. Maak hiervoor een afspraak.  

Milieustraat

Ook bij de milieustraat aan de Groenedijk 12 kunt u spullen wegbrengen. Medewerkers van Irado helpen u daar om de verschillende spullen in de juiste bak weg te gooien. Bij de milieustraat kunt u meer dan 25 afvalsoorten gescheiden inleveren. Denk aan hout, elektrische apparaten, frituurvet, klein chemisch afval (zoals verf), matrassen, puin, tuinafval.  

Op de milieustraat staat ook een container van het Capelse Repair Café. Iedere week halen de vrijwilligers de ingeleverde spullen daar op. Oude, kapotte, maar nog bruikbare spullen kunt u daar afdanken. Wat te repareren is, gaat vervolgens bij de kringloopwinkels in de verkoop.