Planten slaan in de herfst goed aan omdat de bodem nog warm is van de zomer. De planten hebben in het begin van de herfst even tijd om nieuwe wortels te maken. Zo installeert de plant zich voordat de winter begint. Aan het einde van de herfst gaan de planten in winterrust. Bomen, struiken, vaste planten en bloembollen kunnen als ze in winterrust zijn gemakkelijk worden geplant of verplant. Ook werkt het weer dit seizoen mee: het is vaak vochtig en regenachtig, dus u hoeft de nieuwe planten minder water te geven. Lees waarom de herfst een goed plantseizoen is. Kies voor een mix van verschillende soorten bomen, struiken en bloembollen. Dat ziet er niet alleen gezellig uit, maar hoe meer soorten, hoe wilder. En dieren willen graag op een wilde(re) plek wonen.
Egelvriendelijke tuin
Wilt u egels in de tuin? Zorg dat ze er kunnen komen. Door de sluip-door-kruip-door gaten tussen tuinen creëert u een egelsnelweg. Dit is een verbinding tussen groene ruimtes, waardoor de egel zich veilig verplaatst. Een gat van dertien bij dertien centimeter is al genoeg. Bijvoorbeeld een opening in een schutting, maar nog beter: zorg voor een haag. Zo kan de egel zich gemakkelijk verplaatsen van tuin naar tuin. In de herfst bereidt de egel zich voor op de winter. Ze eten extra veel en zoeken een geschikte overwinteringsplek. Ze leggen dan grote afstanden af. Extra belangrijk dus om de egel in de herfst te helpen. Zorg dat de egel in en uit uw tuin kan met een doorgang naar uw tuin en laat bladeren liggen voor een schuilpek. Kijk voor meer tips om uw tuin egelvriendelijk te maken.
Geef bladeren en snoeiafval een tweede leven
Losliggende bladeren kunnen op bepaalde plekken in uw tuin van waarde zijn. Laat de bladeren tussen de struiken en planten liggen. Dat isoleert én er zitten veel voedingsstoffen in die goed zijn voor de het bodemleven. Daarnaast bieden de bladeren schuilplaatsen voor bijvoorbeeld egels. Haal wel de blaadjes weg uit het gras. Dan krijgt het gras voldoende lucht. Maai het gras nog één keer, maar laat het wel wat langer. Vis ook de losse bladeren uit de vijver en knip afgestorven oeverplanten weg. Zo blijft er voldoende zuurstof in de vijver. Verwijder de vijverpomp en fonteintjes, maak ze schoon en bewaar ze vorstvrij. Van de losse bladeren kunt u bladaarde maken. Daarvoor stopt u droge bladeren in een plastic zak. Stamp ze aan, maak een paar gaatjes onderin en zet de gevulde zak een jaar weg. Te veel bladeren kunt u ook kwijt op de composthoop.
Heeft u takken gesnoeid? Maak van de takken een takkenril of takkenwal. Het is een wat wildere, natuurlijke schutting. En daarmee fijne schuilplaats voor vogels, egels en insecten.
Probeer lichtvervuiling te voorkomen
Verlichting geeft ons tijdens de donkere perioden van het jaar een gevoel van veiligheid, maar het verstoort het natuurlijke dag-nacht ritme van dieren en planten. Beperk het gebruik van licht in de tuin, gebruik lampen met bewegingssensoren, richt lampen naar beneden, zorg voor donkere hoeken, kies voor warmgeel, oranje of rode verlichting. Dit heeft minder gevolgen voor het natuurlijke ritme.