In Spanje, Italië, Griekenland en Turkije weten ze hoe ze met hitte om moeten gaan. Dus doe net als hen. De goedkoopste manier van koelen is: zet in de avond, nacht en vroege ochtend zo veel mogelijk ramen en deuren open om het huis door te laten luchten. Met horren houdt u vliegen, nachtvlinders en muggen buiten. Let op dat u alleen lucht zolang het buiten koeler is dan binnen. Zodra dat omslaat, moeten de ramen weer dicht. Laat wel de roosters open voor de ventilatie. Want goede ventilatie blijft belangrijk.
Houd de warmte buiten
Het belangrijkste is om de zon zoveel mogelijk uit uw woning te weren. Laat zonlicht dus niet direct op de ramen schijnen. Zonwering aan de buitenkant werkt twee keer zo goed als zonwering aan de binnenkant van het raam. Er is keus uit veel soorten buitenzonwering: zonneschermen, schaduwdoek, luiken of rolluiken. Of zet een grote parasol voor het raam. Een boom die op warme dagen schaduw op het raam werpt, werkt ook als zonwering.
Elektrische apparaten en natte was
Het is al zo warm, daarom kunt u de boel binnen beter niet onnodig opwarmen. Veel elektrische apparaten zijn stiekeme warmtebronnen. Bij een oven die op 200 graden staat voor een pizza of ovenschotel is dat wel duidelijk. Maar denk ook aan computers en televisies die overuren maken, of aan de wasmachine en -droger.
Liggen zweten in de klamme nacht? Natuurlijk kunt u een airco nemen om het thuis een beetje koel te houden. Maar denk aan de kosten. Een airco slurpt de warmte uit huis, maar ook geld uit uw portemonnee. Bovendien is een airco niet erg duurzaam. Leuk dat-ie binnen koelt, maar buiten draagt hij bij aan de warmte. Een ventilator verbruikt veel minder energie dan een airconditioner. Wat ook kan helpen, is natte was in de slaapkamer ophangen. Dat koelt iets. Bijkomend voordeel: de was is zo droog.
Isoleren helpt
Isolatie houdt in de winter de warmte in uw woning. Maar in de zomer houdt het de warmte van buiten tegen. Want hitte dringt graag dwars door ramen en muren. Isolatie is dan een goede warmtewerende maatregel. Denk aan spouwmuurisolatie, HR++-glas of hoger, nieuwe kozijnen en dakisolatie. Dat zijn grotere investeringen, maar er zijn subsidieregelingen. Vaak kunt u een flink deel van uw investering terugkrijgen.
Groen = koel
Groen op, tegen of rondom uw huis zorgt voor verkoeling van de woning. Planten koelen de omgeving af doordat ze zonlicht opvangen en water verdampen. Groene planten tegen de gevel, zoals klimop of blauwe regen, helpen om de gevel koel te houden. Meer groen in de buurt zorgt ervoor dat de lucht rondom het huis koeler wordt. Dat is fijn, want dan kunt u ’s avonds eerder de ramen wijd open zetten.
Heeft u een plat dak of een dak dat een beetje schuin loopt? Maak er een groen dak van met sedumplantjes of ander groen. De planten houden de woning iets koeler. Plannen voor een groen dak? Check wel of het dak en de muren stevig genoeg zijn.
Vraag gemeentelijke subsidie aan voor een groen dak
In het kort
• Doe overdag de gordijnen of rolluiken dicht en zet alleen ’s nachts en ’s ochtends vroeg de ramen open.
• Zet de oven niet aan. Barbecueën in de tuin is ook een extra warmtebron.
• Isoleren houdt de warmte ook buiten.
• Maak de tuin, uw balkon of de gevel lekker groen.