Op 1 januari 2025 voeren 15 gemeenten een zero-emissiezone (ZE-zone) in en 14 gemeenten volgen later. Een ZE-zone zorgt voor een betere leefomgeving en beter klimaat. Schonere voertuigen zorgen voor minder CO2-uitstoot, een schonere lucht en ze voorkomen overlast van te hard geluid. Alle bestelauto’s en vrachtwagens die in een ZE-zone rijden, moeten uitstootvrij zijn.

Vrijstelling of ontheffing

Het is mogelijk dat u een ZE-zone niet in mag. Bijvoorbeeld omdat uw voertuig een te lage energieklasse heeft. Er zijn overgangsregels en uitzonderingen waardoor u misschien toch de zone in mag. Sommige voertuigen hebben namelijk een vrijstelling en soms kunt u een ontheffing krijgen. Een vrijstelling krijgt u automatisch. Een ontheffing vraagt u aan. Soms moet u bewijsmateriaal aanleveren.

Heeft uw bestelauto of vrachtwagen geen toegang tot zero-emissiezones (ZE-zones)? Dan kunt u mogelijk een ontheffing krijgen. Dit kan voor een dag of voor een langere tijd. U vraagt een ontheffing online aan. De deelnemende gemeenten verwerken en verlenen de ontheffing.

Bekijk hier welke ontheffingen er gelden in Rotterdam
Ontheffing aanvragen bij de RDW