Zet de radiator op vorstvrij
Zijn er kamers in huis waar u weinig bent? Zet dan de thermostaatkraan op vorstvrij. Dan kunnen de leidingen niet bevriezen. U herkent deze stand aan het sneeuwvlokje (❄). Let op! Draai de radiator in de kamer waar de thermostaat hangt nooit dicht. Laat deze altijd 100 procent open staan. In deze ruimte bepaalt de thermostaat namelijk de temperatuur in huis.
Laat waterleidingen niet bevriezen
Isoleert u leidingen die door een onverwarmde ruimte lopen niet, dan bestaat de kans dat deze bevriezen. De leidingen raken beschadigd en u zit zonder water. Let op! Isoleer alleen de koudwaterleiding. Bij de warmwaterleiding hoeft dat niet, om risico op legionella te voorkomen. Denk ook aan het kraantje in de tuin. Laat die volledig leeg lopen en sluit de kraan goed af. Bij extreme kou kunt u het kraantje ook inpakken met bubbelplastic en tape.
Verwarmingsbuizen die door koude ruimtes lopen, zoals kelders of zolders, verliezen vaak warmte. Gelukkig kunt u dit zelf eenvoudig oplossen met zelfklevende buisisolatie. Dit is te koop in de bouwmarkt. Daarmee isoleert u verwarmingsbuizen zelf. Buizen in kamers waar u veel komt, zoals de woonkamer, kunt u beter niet isoleren. Daar kunt u de warmte die ze uitstralen juist goed gebruiken.
Zet de cv-ketel op 60 graden
De meeste huishoudens in Nederland hebben een Hoog Rendement (HR) ketel. Die staan vaak standaard ingesteld op 80 graden, terwijl deze efficiënter werken op 60 graden. Door de aanvoertemperatuur van de cv-ketel lager in te stellen, bespaart u veel gas. Heeft u een combiketel? Zet de minimale temperatuur voor tapwater nooit lager dan 60 graden om een besmetting met legionella te voorkomen.
Zet de thermostaat ’s nachts niet uit
Hoe verleidelijk het in een vriesnacht ook is, de verwarming de hele nacht vol open zetten is slecht voor het milieu en de portemonnee. Toch is het vaak beter om de verwarming een paar graden terug te draaien, dan deze helemaal uit te zetten. Zo voorkomt u dat leidingen bevriezen of dat het tot de middag duurt voor het huis weer op temperatuur is.
Milieu Centraal adviseert de thermostaat ’s nachts terug te zetten tot 15 graden bij verwarming door radiatoren. Bij vloerverwarming is het beter om 17 tot 18 graden aan te houden, omdat het opwarmen hiervan langer duurt. Hetzelfde geldt voor het verwarmen met behulp van een warmtepomp.
Tip: Zet de thermostaat een uur voor u naar bed gaat laag en stel in dat de verwarming een uur voor u opstaat weer aangaat.
Sluit deuren en gordijnen
Houd deuren tijdens koude winterdagen zoveel mogelijk gesloten. Kleinere ruimtes zijn nou eenmaal makkelijker en sneller te verwarmen. Ook gordijnen zijn een goed isolatiemiddel. Het is voor de energiekosten een stuk gunstiger om deze gewoon te sluiten. Wel is het belangrijk dat de gordijnen niet over de radiator heen vallen, want dat houdt de warmte juist tegen.
Slimme thermostaat
Heeft u al een slimme thermostaat? Deze kunt u op afstand bedienen. De verwarming kunt u alvast aanzetten terwijl u nog onderweg bent. Zo komt u thuis in een comfortabel huis.
Vraag een adviesgesprek met een energiecoach aan
Nog meer advies nodig? De energiecoach geeft u persoonlijke en praktische tips. U kunt de tips direct toepassen, zoals de temperatuur van uw koelkast verhogen, de cv-ketel goed afstellen en de verwarming ’s nachts lager zetten.