Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of u voldoende ventileert tegen vochtproblemen. Oudere huizen hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie (ramen open). Huizen die gebouwd zijn vanaf 1975 hebben vaak mechanische ventilatie. Schimmel is hardnekkig en komt terug als het niet goed verwijderd wordt of als de onderliggende problemen niet worden opgelost. Het kan gaan om een lekkage of koude plekken in huis. Techniek, type bouw, bouwjaar en woongedrag spelen ook een rol.
Dagelijks 10 tot 15 liter vocht
Per dag zorgen we zelf voor ongeveer 10 tot 15 liter vocht in huis. Met koken, douchen, de was drogen en ademen. Daarnaast kan er optrekkend vocht zijn uit kruipruimtes, lekkages en vocht-doorslaande muren. Dit vocht is een ideale voedingsbodem voor onder andere schimmel en huisstofmijt.
Schimmel in woningen is slecht voor de gezondheid en het welzijn van bewoners.
Het kan allergieën, ademhalingsstoornissen, luchtweginfecties en een verzwakt immuunsysteem veroorzaken. Ook kan het astma verergeren en irritaties aan huid, ogen en keel veroorzaken. Vooral kwetsbare groepen, zoals ouderen en kinderen, lopen meer risico als ze in een huis met schimmel leven en schimmelsporen inademen. Kinderen hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van astma en andere gezondheidsproblemen op latere leeftijd.
De oplossing: luchten en ventileren
Ventileren en stoken blijven de beste methoden om schimmel tegen te gaan. Ze helpen om de vochtbalans in een woning op peil te houden. Het is ook belangrijk om natte oppervlakten na het koken, douchen of wassen droog te maken.
Om vocht geen kans te geven in uw woning is het belangrijk om te luchten en te ventileren. Wat is het verschil? Met luchten bedoelen we dat er meerdere ramen of deuren tegenover elkaar worden opengezet. Op die manier wordt alle vochtige lucht snel uit huis verdreven en vervangen voor verse, drogere lucht. Het is belangrijk om dit regelmatig (liefst dagelijks) ongeveer een kwartier te doen.
Ventileren is een continu proces, het liefst doet u dit 24 uur per dag. Zorg ervoor dat ventilatieroosters open staan of dat ramen altijd op een kiertje staan. Veel nieuwbouwhuizen hebben een mechanisch ventilatiesysteem. Zorg ervoor dat deze altijd aan staat.
Tips
• Met een hygrometer meet u de luchtvochtigheid in uw woning. Dit hoort tussen de 40 en 60% te liggen.
• Ventileer op warme dagen zo min mogelijk. Het liefst ’s ochtends vroeg of ’s avonds als het buiten kouder is dan binnen. Anders trekt de warme buitenlucht uw woning in samen met het vocht dat in die warme lucht zit.
• Zorg dat u, naast ventileren, ook regelmatig de woning lucht. Zet een kwartier een raam open. Ook in de winter!
• In een badkamer is vaak veel vocht aanwezig. Tijdens en na het douchen en baden is het daarom belangrijk dat er goed geventileerd wordt. Let wel op dat de vochtige lucht naar buiten trekt in plaats van dat er alleen koude lucht naar binnen komt. Zorg er daarom voor dat de badkamer ook wordt geventileerd met warme lucht uit uw woning. Bijvoorbeeld door
een ruime kier onder de deur of een rooster onderin de badkamerdeur. Koude buitenlucht kan namelijk minder vocht in zich opnemen waardoor er meer vocht condenseert op de muren en het plafond van de badkamer. Dit kan vervolgens leiden tot schimmel.
• Heeft u mechanische ventilatie in uw woning? Controleer of die goed werkt door er een toiletpapiertje tegenaan te duwen. Als deze blijft hangen werkt het systeem naar behoren. Zet de mechanische afzuiging nooit helemaal uit.
• Zet meubels nooit strak tegen de muur aan. Door een kier tussen de meubels en de muur te houden is er een betere luchtcirculatie en slaat het vocht minder snel neer op de muur of de meubels.