Aan een gemêleerd gezelschap van oosterse en westerse religieuze stromingen vertelde de gemeente Capelle aan den IJssel dat zij maatschappelijke organisaties wil ondersteunen bij verduurzamen. Dat kan door het uitwisselen van informatie, zoals op deze avond. Daarnaast biedt de gemeente subsidies voor het verduurzamen van (monumentale) panden, groene daken en een duurzaamheidslening voor maatschappelijke organisaties.
Groene kerken
De aanwezigen kregen drie inspirerende presentaties van de Sint Paulus bekering, de aardgasvrije Bethelkerk in Vlaardingen en de Oosterkerk. Deze zijn alle drie aangesloten bij www.groenekerken.nl. Van het op afstand reguleren van de verwarming tot vergevorderde verduurzaming aan het pand. Van het organiseren van themawandelingen tot het werken aan een biodiverse Vertoeftuin.
Rondetafelgesprekken
Na een korte pauze splitste de groep zich op in drie groepen voor rondetafelgesprekken rondom twee stellingen. Een over energiearmoede en duurzaamheid en de andere met praktijkvoorbeelden duurzaamheid en dilemma’s. Hier werd zinvolle informatie opgehaald. Vertrouwenspersonen en energiecoaches die kerken inzetten bij energiearmoede. Maar ook de invloed die de gemeenschap kan hebben om mensen aan te moedigen energiebesparende maatregelen te nemen.
Het aanbod van de gemeente is om te kijken hoe we krachten kunnen bundelen. Samen kunnen we dan het aanbod van schuldhulpverlening (via Welzijn Capelle), energiecoaches en het klussenteam onder de aandacht kunnen brengen bij deze doelgroep.
Duurzaam handelen
Natuurlijk zijn de religieuze organisaties zelf ook bezig te verduurzamen. Een concreet voorbeeld is het tegengaan van sluipverbruik binnen de religieuze gebouwen. Dit geeft aan dat ook kerken stappen ondernemen om hun eigen energieverbruik te monitoren en te verminderen. Sommige organisaties focussen nu nog op duurzaamheidskansen bij nieuwbouw in de toekomst. Door het delen van ervaringen, hoorden ze ook wat ze nu al kunnen doen.