Compost ziet eruit als donkerbruine/zwarte, kruimelige korrels. Het bestaat uit resten van planten. Zoals groenten, fruitschillen, gras, bladeren en snoeihout. Kleine organismen, zoals wormen, eten dit op en breken het af tot humus.
Goed voor het klimaat, de bodem én de plantjes
Compost legt CO2 vast in de bodem. Het zorgt voor een betere bodemstructuur, waardoor teveel water beter weg kan vloeien. Daarnaast maakt het de bodem vruchtbaar. De planten groeien hier beter door. En u bent ook nog eens circulair bezig!
Compostbak, -hoop of wormenhotel
Hoe komt u aan compost? Maak het zelf via een compostbak of –hoop of wormenhotel. Let wel op welk afval uit de keuken of tuin u gebruikt. Niet alles wat in de gft-bak mag, kan ook in de compostbak of het wormenhotel. Milieu Centraal heeft een handig wel/niet-lijstje opgesteld.
Maak zelf verse compost voor de planten in uw tuin of op uw balkon via een compostbak of composthoop. Gebruik daarvoor groente-, fruit- en tuinafval (gft) uit eigen keuken en tuin. Meng gras, gft met takjes, stro en bladeren. Plaats de compostbak of de composthoop in de halfschaduw. Regelmatig even omscheppen en de compost is klaar voor gebruik!
Heeft u geen (ruimte in uw) tuin? Maak dan een wormenhotel voor op uw balkon of in uw tuin. Plaats twee bakken met gaten in de bodem en deksel op elkaar. Leg op de bodem van de bovenste bak een laagje vochtige krantensnippers, verteerbaar gft en wormen. Kies voor geschikte wormen, zoals de Tijgerworm. Dek alles af met een laagje aarde en zet het wormenhotel in de schaduw. De wormen eten het gft op en poepen dit als compost uit. Dat gaat door de gaatjes naar de onderste bak. Zo heeft u compost voor de planten.
Gratis compostzak
Maakt u liever niet zelf compost? Op Landelijke Compostdag haalt u een gratis compostzak op bij de milieustraat in Capelle aan den IJssel aan de Groenedijk 12. De milieustraat is op zaterdag 23 maart open van 10.00 tot 16.00 uur. Kijk voor meer informatie op de website de gemeente Capelle aan den IJssel.
Compost is geen potgrond, maar plantaardige mest. Meng dit daarom goed met potgrond. Gebruik hiervoor turfvrije grond. Dat is beter voor het milieu, omdat hiervoor geen veen is afgegraven en daardoor minder CO² vrij komt.