Vogels gebruiken groene tuinen en balkons om te eten, broeden en schuilen. Hoe maakt u uw omgeving aantrekkelijk voor vogels? Anjenneke van der Vaart, de Capelse tuinvogelconsulent van Vogelbescherming Nederland, heeft in de afgelopen zes jaar al heel wat adviezen gegeven om tuinen in de buurt vogelvriendelijk in te richten. De belangrijkste tips: 

  • Zorg voor voldoende schuilplekken met bijvoorbeeld bomen en hagen waar vogels een nest in kunnen bouwen. Bijvoorbeeld een meidoorn.  
  • Plaats een levende schutting. In een haag of heg schuilen vogels. Heeft u toch houten schutting? Laat deze dan begroeien door bijvoorbeeld een klimop.  
  • Kies voor bloeiende planten het hele jaar door met een bloeiboog. Daardoor vinden vogels van het vroege voorjaar tot de late herfst voedsel in uw tuin of op uw balkon. Inheemse planten zijn hier het meest geschikt voor. Dat zijn planten die van nature in Nederland voorkomen.

Persoonlijk advies aan huis

Anjenneke geeft thuis een persoonlijk advies. Samen kijkt u dan naar uw tuin, de wensen en de mogelijkheden. Na afloop ontvangt u een advies om zelf aan de slag te gaan. U ontvangt tips om uw tuin vogelvriendelijker in te richten, een vlekkenplan voor de indeling van de tuin en beplantingstips. Dit kost €30,- voor leden en €47,50 voor niet-leden van Vogelbescherming Nederland. Kijk voor meer informatie of het maken van een afspraak op de website van de vogelbescherming.