Workshop ‘ontwerp een levendige tuin’

Hoe geef je een tuin een groene make-over? Capellenaren gingen met die vraag aan de slag. Onder leiding van een tuinontwerper leerden ze in een paar simpele stappen om hun eigen tuin te ontwerpen. Na wat theorie en het uitdelen van een inspiratieboekje kwamen de papieren, potloden, linialen en stiften op tafel. Met als resultaat een aantal ontwerpen voor groenere, gezellige en levendige tuinen.

Tuinschets op maat

Van het aanbod voor gratis tuinschets maakten ook een aantal Capelse tuinbezitters gebruik. De tuinontwerpers verkenden samen met de bewoners de wensen en mogelijkheden voor het inrichten van hun tuin. Van tevoren werd aan de deelnemers gevraagd om informatie over de tuin aan te leveren. Denk aan de afmetingen, de ligging, een schets van de huidige situatie en foto’s. Ook konden de Capellenaren alvast nadenken over de functies die ze in de tuin terug willen laten komen en de stijl die ze mooi vinden. Is de tuin bedoeld om te ontspannen, tafelen, spelen en om groente/fruit te verbouwen? Welke stijl vinden ze mooi: klassiek, landelijk, Engels of mediterraans bijvoorbeeld? Met die informatie konden de tuinontwerpers aan de slag met het maken van een tuinschets. Het doel? Capellenaren laten zien hoe ze hun tegeltuin groener en klimaatvriendelijker inrichten.

Advies voor een groene, levendige tuin

Voor, tussen en na de workshops en tuinschetssessies kregen de aanwezige Capellenaren advies bij de informatiekramen. Bij de kraam van Stichting Steenbreek kwamen ze meer te weten over de juiste planten op de juiste plek en de mogelijkheden voor klimaatadaptatie en het vergroenen van een tuin. Ook konden ze een bodemmonster van IVN ophalen. Daarmee is de kwaliteit en gezondheid van de tuinbodem te meten.

Tuinambassadeur Bert van Trigt vertelde met veel enthousiasme over het aanleggen van een groen dak. De verschillende materialen voor een groen dak lagen uitgestald en hielpen de geïnteresseerden om een goed beeld te krijgen van de stappen nodig zijn. Met een goede voorbereiding is een groen dak in één dag aan te leggen. Bent u dit ook van plan? Lees Berts tips.

Via tuinvogelconsulent Anjenneke van der Vaart kregen de bezoekers meer inzicht hoe ze hun tuin vogel- en natuurvriendelijk inrichten. Bezoekers kregen informatiefolders mee naar huis om alles thuis rustig na te lezen. Wilt u iets doen voor vogels in uw tuin? Anjenneke geeft tips (en advies op maat) om van uw tuin een vogelparadijs te maken.

Ga voor groen in elk seizoen

De tuinschetsavond is één van de activiteiten in de Capelse Week van de Duurzaamheid. Samen met Stichting Steenbreek, tuinontwerpers, tuinambassadeur en tuinvogelconsulent wil de gemeente Capellenaren tijdens deze week inspireren om hun tuin te vergroenen. Een groene tuin biedt verkoeling op warme dagen, schonere lucht en brengt de natuur dichterbij. Door het groen hebben dieren voedsel en een woon- en schuilplaats. Als het veel regent vangen bomen, struiken, bloemen en planten water op. Een gezellige, groene omgeving is ook goed voor de gezondheid van mensen en u komt er helemaal tot rust.

Heeft u de tuinschetsavond gemist? Lees onze tips voor een groene tuin en groen balkon op de pagina Ga voor groen in elk seizoen!

Capellenaren die tuinontwerpen tekenen voor een levendige tuin