Uit onderzoek van Stichting Steenbreek blijkt dat weinig aandacht uitgaat naar tuinieren. Eén op de zes Nederlanders schaamt zich zelfs voor hun tuin door mogelijk achterstallig onderhoud. Een kwart van de ondervraagden is jaloers op de tuin van de buren. Bijvoorbeeld omdat ze ervan overtuigd zijn dat hun tuin helemaal netjes moet zijn en dat losliggende bladeren en wilde planten niet kunnen. Terwijl juist het (losliggend) groen goed is voor de biodiversiteit én het maakt de tuin gezellig.

Een tuin zonder onderhoud bestaat niet

Ook een tuin vol tegels vraagt onderhoud. Het onkruid tussen de tegels verdwijnt niet vanzelf. Groene aanslag op tegels gaat alleen weg op plekken waar de zon erop schijnt. Daarnaast wordt een tegeltuin op een zonnige dag een stuk warmer dan een groene tuin. En ja, een groene tuin kost ook tijd. Maar de natuur doet best veel zelf . Dieren verwerken losliggende bladeren tot nieuwe voedzame aarde. Planten die in de volle grond staan, zoeken via hun wortels water in de bodem. Door hun sterke en diepe wortels hoeft u de planten minder water te geven in droge perioden.

Toch aan de slag? Knip het onderhoud van de tuin op in stukjes. Door steeds een klein stukje te doen, lijkt het een minder grote opgave. Het kost ook minder tijd, minder moeite en de tuin gaat er mooier van groeien en bloeien.

Vaste planten, bodembedekkers en gras

Met de juiste planten die weinig onderhoud nodig hebben, is uw tuin gemakkelijk te onderhouden. Kies voor vaste planten, heesters en een kleine boom. Dan is de basis sterk en hoef je niet ieder jaar de planten te vervangen. Dat scheelt tijd en kosten. Staan de planten in de volle grond? De wortels doen hun werk in de bodem. U hoeft ze alleen water te geven als het lange tijd droog is.

Onkruid wieden is één van de klussen die veel tijd kost. Eigenlijk zijn deze wilde kruidenplantjes zo slecht nog niet. Bijen, vlinders, torren, mieren en andere bodemdieren gebruiken deze planten als schuilplaats, om hun eitjes op te leggen of ze eten ervan. Hoe meer wilde kruiden, hoe meer insecten. Insecten zorgen weer voor meer vogels. Dus laat die brandnetels, paardenbloem, hondsdraf, dovennetel en het groot hoefblad gewoon staan. Wilt u liever minder van deze kruiden? Gebruik dan bodembedekkers en stukjes bladeren om de grond te bedekken. Zo beschermt u ook gelijk de grond tegen uitdroging door de zon. 

In veel tuinen is een gazon te vinden. Bij de aanleg wordt vaak gedacht dat gras weinig onderhoud vraagt. Een strak gazon kost flink wat tijd om te onderhouden. Een border met planten en bodembekkers vraagt door het jaar heen veel minder werk. Wilt u toch een stukje gazon? Maai dan het gras in fases en laat uw gazon wat meer verwilderen. Door het langere gras vinden vlinders en andere insecten en vogels uw tuin een paradijs.

Tuinonderhoud per seizoen

Elk seizoen vraagt om andere werkzaamheden in de tuin. Start het voorjaar met het snoeien van heesters en bomen. Controleer wel altijd even wat het beste moment van snoeien is voor de boom of heester in je eigen tuin. Ook is dit het seizoen om eenjarige bloemen en groenten te voor te zaaien. Ruim de tuin op na de winter. Wacht hier wel zo lang mogelijk mee, om insecten de kans te geven om uit hun winterslaap te komen.  Haal ongewenste en teveel aan wilde kruiden weg  en maak het terras schoon. Ook kun je nieuwe planten in de grond zetten. Let er in de zomer op dat kwetsbare planten en potten voldoende water krijgen. Verder gaat het deze periode om het genieten van de tuin en eventueel oogsten van plukbloemen of groenten. Doe kleine klusjes, zoals klein snoeiwerk en gras maaien. In de winter zijn de meeste bomen, struiken en heggen toe aan een snoeibeurt, want dan zijn ze in winterrust. De bladeren die in de herfst op de grond vallen, mag u laten liggen. Die geven egels en andere dieren een schuilplaats. Haal wel de bladeren van het gras. En plant in het najaar bloembollen in de grond, die zorgen voor een kleurrijk voorjaar. Kwetsbare mediterraanse planten zoals de olijfboom, beschermt u in de winter tegen vorst met bijvoorbeeld jute of vliesdoek. Inheemse beplanting kan goed tegen de Nederlandse winterse kou.