Henk van Mullem denkt en doet circulair. In het kort betekent circulair dat alles van een product gebruikt wordt bij het maken van een ander product, waardoor er geen afval overblijft. In zijn eigen huis gooit hij naar eigen zeggen bijna niks zomaar weg. “Restjes hout gebruik ik voor het maken van een tuinbank.” Die denkwijze gebruikt hij ook in zijn werk. Henk werkt bij de gemeente Capelle aan den IJssel bij de afdeling Stadsbeheer en houdt  toezicht op het onderhoud in de buitenruimte in Schollevaar, Schenkel en het Schollebos. Hierbij gebruikt hij zijn creativiteit en vakkennis om kansen te grijpen voor hergebruik.

Tweede leven

“Ik gebruik het liefst weinig nieuwe materialen en gooi zo min mogelijk weg. Een boom in het Schollebos doet nu dienst als ooievaarspaal. In het bos staan inmiddels verschillende kunstwerken. Deze kunstwerken zijn gemaakt van bomen die gekapt moesten worden omdat ze onveilig of ziek waren of omdat ze ruimte moesten geven aan andere begroeiing. Ook gebruiken we de gekapte bomen om houtsnippers van te maken voor wandelpaden. Van de takken maken we rillen, een soort muren met gestapelde takken waar dieren in kunnen leven.”

Henks enthousiasme is aanstekelijk: “Door wat ik zag bij een fancy fair kwam ik op het idee om de gekapte bomen uit het Schollebos op meer manieren in eigen stad terug te laten komen. Een zagerij uit de buurt heeft de Capelse, gekapte bomen in het bos gezaagd tot planken. Die planken gebruiken we bijvoorbeeld om hekjes van te maken om plantsoenen te beschermen. Ook bewoners mogen deze hekjes gebruiken, zoals nu ook in de Buurttuin Flora. Ook is er een hek mee gemaakt rondom een verzameling afvalcontainers.”

Maar er zijn nog meer nieuwe toepassingen voor het gekapte hout vervolgt Henk: “We gebruiken de onbewerkte bomen om duikers  op zijn plek te houden. Een duiker is een buis onder de grond tussen sloten zodat het water uit de sloten met elkaar in verbinding staat. Ook populieren die langs de Abram van Rijckevorselweg stonden, krijgen een nieuwe functie. Van elke boomstam zijn meerdere palen gezaagd. Die boompalen gebruiken we om nieuw geplante bomen te ondersteunen en op hun plek te houden.” Om extra duidelijk te maken dat het producten zijn van Capels hout, zijn verschillende producten ook gebrandmerkt met de tekst ‘100% Capels hout’.” 

Hart voor buitenruimte

Henk heeft de samenwerking gezocht met Accent Praktijkonderwijs. “Zij graveren op de Capelse planken de tekst ‘hier laten we de natuur haar gang gaan, hart voor buitenruimte’. Deze borden plaatsen we op plekken waar we op een andere manier zijn gaan maaien om de natuur te helpen. Tegelijk hebben jongeren een bijdrage geleverd aan het product dat nu buiten te vinden is, staan hun namen op de achterkant van de borden en dat maakt ze natuurlijk super trots!”

Door de Capelse bomen op verschillende manieren een tweede leven te geven, zetten we stappen naar een duurzame en circulaire economie én hebben we hart voor onze buitenruimte.

Wat vindt u dat we nog meer van Capels hout kunnen laten maken?

We willen graag meer producten laten maken van de bomen die ziek zijn of een gevaar vormen. Wat kunnen we er volgens u nog meer van maken, zodat we het hout een nieuwe functie geven? Vul het formulier in bij de circulaire kraam op de Duurzaamheidsmarkt op 10 oktober. In ruil daarvoor krijgt u een onderzetter mee naar huis!

 

Programma Buitenruimte: de buitenruimte is van ons allemaal

De buitenruimte in Capelle aan den IJssel is van ons allemaal. Van Capellenaren, van ondernemers en van bezoekers. Samen maken we Capelle mooier, schoner, groener, veiliger en gezonder. Voor jong en ouder, voor nu en in de toekomst. Samen met  #hartvoorbuitenruimte.

Met dit in gedachten heeft de gemeente de afgelopen jaren samen met mensen uit de stad het Programma Buitenruimte gemaakt. De manier van werken in het programma staat voor meer samenwerking met de inwoners en een hart voor de waarde van de buitenruimte.

Circulair Capelle

Capelle aan den IJssel zet stappen naar een circulaire economie in 2050. Samen zorgen we dat we zuiniger omgaan met onze grondstoffen en dat afval niet meer bestaat. Dit doen we door onze spullen langer te gebruiken, te repareren en een tweede leven te geven. Zo wordt oud altijd weer nieuw.