Het bedrag bestaat uit € 189 miljoen voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en € 20 miljoen voor de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Dit moet het voor ondernemers aantrekkelijker maken om te investeren in duurzame technologieën en oplossingen.
Het belastingvoordeel helpt bedrijven bijvoorbeeld bij investeringen in duurzamer grondstoffen- en watergebruik en bij technieken die de uitstoot naar lucht, bodem en water verminderen. Denk aan toepassingen in de industrie, landbouw, bouw en transport. Bedrijven die kiezen voor duurzame investeringen kunnen gebruikmaken van een speciale lijst, de Milieulijst, waarop jaarlijks vernieuwde bedrijfsmiddelen staan vermeld.
Aangepaste regels
Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk bedrijven profiteren, zijn de regels aangepast. Zo is het maximale investeringsbedrag verlaagd. Ook mogen sommige subsidies niet meer gecombineerd worden met de MIA en Vamil. Daarnaast zijn de regels rondom duurzame gebouwen en circulaire projecten aangescherpt.
Vanaf 1 januari 2025 heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de bezwaar- en beroepsprocedure overgenomen van de Belastingdienst. Hierdoor krijgen bedrijven sneller duidelijkheid over hun aanvraag en kunnen eventuele bezwaren vlotter worden afgehandeld.
Nieuwe toevoegingen
Op de nieuwe Milieulijst staan dit jaar enkele opvallende toevoegingen. Zo kunnen bedrijven belastingvoordeel krijgen voor investeringen in duurzame landbouwmachines, waterbesparende systemen en innovatieve vervoersoplossingen zoals elektrische bakfietsen met zonnepanelen. Ook duurzame gebouwen, met bijvoorbeeld circulaire oplossingen en groene daken, komen in aanmerking voor belastingvoordelen. Met deze steun kunnen ondernemers blijven innoveren en tegelijkertijd kosten besparen.
Bekijk de de site van RVO voor informatie over de voorwaarden en de volledige Milieulijst.
Check onze subsidiepagina. Voor bijvoorbeeld ISDE-zakelijk, subsidie Circulaire ketenprojecten of de leningen speciaal voor ondernemers.