Het opvangen van regenwater in de bodem is steeds belangrijker. Hierdoor stroomt het niet direct het riool in. Tijdens lange, droge periodes kan er ook een te kort aan grondwater ontstaan. Planten, bloemen en bomen groeien alleen als er genoeg water is. Daarom is het nodig om op steeds meer plekken stenen te vervangen voor groen. Zowel in de openbare ruimte als in de tuinen in onze stad. Door meer groen kan het regenwater beter de bodem in zakken.  

Water opvangen met groen en in de bodem

Droogte, hitte en wateroverlast kunt u in uw tuin verminderen door zoveel mogelijk tegels eruit te halen en groen daarvoor terug te plaatsen. De planten houden het regenwater langer vast. Het advies is om 60% van uw tuin te beplanten. Bij een flinke regenbui zakt het water de bodem in. Zo belasten we het riool minder. Op warme dagen biedt groen verkoeling. En veel vogels, insecten en andere (bodem)dieren hebben door het groen voedsel en woon- en schuilplaatsen.
Ook helpen een groene gevel, groene erfafscheiding, groen dak en geveltuintje om water op te vangen en langer vast te houden.  

Heeft u geen tuin? Planten op een balkon of tegen de muur helpen water op te nemen. U krijgt een groen balkon door plantenbakken neer te zetten en bijvoorbeeld de hoogte in te gaan. Door plantenbakken boven elkaar te plaatsen, vergroent u het balkon. Dit noemen we ook wel verticaal tuinieren 

Water de tuin in via de regenpijp of regenton

U kunt de regenpijp van uw huis afkoppelen van het riool. Zo stroomt het regenwater direct de tuin in. En via waterdoorlatende stenen in bijvoorbeeld de oprit kan water makkelijker de bodem in.  

Door een regenton aan uw regenpijp te koppelen, vangt u regenwater op. Zo heeft u altijd een voorraad water voor de planten in de tuin of op het balkon als het even niet regent. Plaats de ton wel in de schaduw, zo blijft het water helder en fris. Met een deksel op de ton voorkomt u overlast van muggen.  

Zo plaatst u een regenton

  • Kies een plek voor de regenton. 
  • Plaats de verhoging voor de regenton, zodat u gemakkelijk met een gieter water uit de ton haalt. Dit kan met een stapel tegels of met een bij de regenton behorend voetstuk.  
  • Meet de afstand tussen de grond en de inlaatopening van de regenton. 
  • Markeer dezelfde hoogte voor de aansluiting op de regenpijp.
  • Zaag een stuk van ongeveer 5 cm uit de regenpijp. 
  • Plaats de vulautomaat tussen de beide uiteinden. Wacht nog even met vastlijmen. Maak eventueel de beugels van de regenpijp los. 
  • Verbind de vulautomaat met de regenton met behulp van het afvoerpijpje. Een alternatief is een overloop naar de tuin. Let er dan wel op dat u het water van uw huis wegleidt. 
  • Controleer of alles goed past en test het systeem. Demonteer alle aansluitingen, schuur ze licht op en lijm ze vervolgens met pvc-lijm.

Ga dus slim om met water. Kijk voor meer tips en informatie voor een groene tuin en groen balkon op de pagina Ga voor groen in elk seizoen. Daar vindt u ook informatie over de subsidie Water en Groen. Via Het Regent Tonnen krijgt u korting op een regenton.