Tuinvogels hebben verschillende redenen om uw tuin of balkon te bezoeken. Ze komen om te schuilen, om nesten te bouwen en voor voedsel. Eten vinden ze in planten én de insecten die daarop afkomen. Weet u hoeveel tuinvogels in uw omgeving leven? Tel ze eens tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. 

Wilt u meer (tuin)vogels, zoals de koolmees, lokken? Kies dan voor struiken en bomen die beschutting bieden en waar het mogelijk is om een nest in te bouwen. Dat doet u bijvoorbeeld met deze vijf plantensoorten, waar koolmezen (en andere vogels) erg blij van worden.  

Wilde tijm en lavendel

Beide planten trekken insecten aan, zoals bijen, kevers en vlinders. Een belangrijke voedselbron voor vogels. Door de dichte groeiwijze zijn de lavendel en wilde tijm ook een schuilplek voor insecten en kleine vogels. De laagblijvende, vaste plant met bloemen bloeit van juni tot september. Lavendel staat van juni tot augustus in bloei en heeft een struikachtige vorm met lange stelen met bloemen.  

De krentenboom

De krentenboom is voor vogels een voedselbron in de zomer en vroege herfst. Als deze boom in bloei staat, dan komen er ook insecten op af. Extra eten voor vogels. Door zijn compacte vorm en takken die dicht bij elkaar zitten, is de krentenboom een ideale plek voor vogels om te rusten of schuilen. Deze plant bloeit in april en mei.  

De wilg

Wilgen bieden door de takken dicht bij elkaar beschutting. Deze boom bloeit in maart en april en trekt dan ook insecten aan. Stukjes schors of mos van de wilg gebruiken vogels om hun nest mee te bouwen.  

Hondsroos 

Ook in de hondsroos vinden vogels een plek om te schuilen of een nest te bouwen. De rozenbottels zijn in de herfst en winter een voedselbron. Deze struik bloeit in juni en juli. 

Klimop

Klimop biedt beschutting én is een ideale nestplaats. In de herfst trekt klimop insecten aan met zijn late bloei. Daarnaast zorgen de zwarte bessen in de winter voor extra voedsel. Deze klimplant bloeit van september tot november.  

Maak van uw tuin een vogelparadijs

Niet alleen planten maken uw omgeving een vogelparadijs. Ook komen vogels af op nestkastjes, extra voer en regelmatig schoon water. De Capelse tuinvogelconsulent Anjenneke van der Vaart geeft tips hoe u ook in de winter uw tuin en balkon aantrekkelijk maakt voor vogels. Lees haar tips. 

Nationale Tuinvogeltelling

Doet u dit jaar mee aan de Nationale Tuinvogeltelling? Tel op 24, 25 en 26 januari een half uurtje de vogels die bij u in de tuin of op het balkon voorkomen. Noteer welke vogels er zitten en geef dit door aan de Vogelbescherming. Op de website van de Vogelbescherming vindt u een handige tellijst. Daar leggen ze ook uit hoe de vogeltelling precies werkt en hoe u meedoet. Met de informatie die uit de tuinvogeltelling komt, krijgt de Vogelbescherming een helder beeld van hoe het met de vogels in onze tuinen en balkons gaat. Zo kunnen ze de bedreigde vogels beter beschermen.