Voor iedere tuin en grondsoort is een geschikte boom te vinden. Voor de meeste tuinen in Nederland geldt dat er een kleine boom (tot 6, maximaal 10 meter hoog) in past. Bedenk wel van tevoren waar de boom aan moet voldoen. Moet die schaduw en verkoeling bieden, beschermen tegen inkijk, fruit produceren of mooi zijn om naar te kijken? 

Juiste boom op de juiste plek

Kies een boom die bij uw tuin past. Bedenk hoeveel ruimte deze in kan nemen, wat de grondsoort is waar die in komt te staan en waar u de boom wilt hebben. Kies een plek met genoeg zonlicht en ruimte om te groeien. Gaat u de boom planten? Het beste moment daarvoor is het najaar. De wortels kunnen dan goed aarden. Graaf daarvoor een gat dat even diep en twee keer zo breed is als de kluit. En geef ‘m regelmatig water.  

Geschikte bomen voor in de tuin

Check hieronder enkele voorbeelden van – het liefst inheemse – bomen die geschikt zijn voor de tuin (advies via Stichting Steenbreek). Vogels of insecten worden ook blij van deze soorten. Ook zitten er soorten tussen die goed tegen droogte kunnen, iets waar we steeds vaker mee te maken krijgen.  

  • Krentenboompje: dit is een makkelijk boompje of grote struik. In het voorjaar heeft de boom witte bloesem, met nectar. In de herfst kleurt deze prachtig mee met de tijd van het jaar én er komen zoete zwart-rode vruchten aan.  
  • Gewone esdoorn: deze bomen groeien op elke goede tuingrond en de groengele bloemtrosjes bieden veel nectar in april. Hier zijn grotere en kleinere soorten van.
  • Gele kornoelje: deze boom of struik wordt 5 a 6 meter hoog. Hij kan tegen droogte. In februari/maart zitten er gele bloemen op de kale takken. Later komen er felrode langwerpige bessen aan.  
  • Hulst: deze inheemse boom blijft wintergroen en wordt ongeveer 6 meter hoog. Deze boom kan in de schaduw staan. In mei zitten er witte bloemen aan en er is ook een variant met rode bessen.  
  • Mispel: deze fruitboom kan tegen hitte en droogte en bloeit in mei.