Ons energiesysteem verandert. We wekken onze energie al steeds vaker duurzaam op. Dat is goed voor het klimaat, maar vraagt ook om bewuster met elektriciteit om te gaan. Zoals nadenken over wánneer we het gebruiken. Als mensen thuiskomen van school of werk, schiet het stroomverbruik vaak omhoog. Daardoor is het op die momenten extra druk op het net en dat leidt steeds vaker tot problemen.

Netcongestie

Zo moeten steeds meer bedrijven wachten als ze een nieuwe stroomaansluiting willen. Ook kunnen sommige nieuwe woonwijken pas na een bepaalde tijd worden aangesloten op het elektriciteitsnet. De verwachting is dat netcongestie de komende jaren groter wordt.

Daar komt bij dat op veel huizen zonnepanelen liggen. Die panelen leveren vaak meer stroom dan dat de panelenbezitters op dat moment verbruiken. Die overtollige stroom wordt terug geleverd aan het net, waar het dus al druk is.

Wat kunt u doen?

Er wordt hard gewerkt aan een oplossing voor netcongestie. De overheid en netbeheerders zitten er bovenop. Maar thuis kunt u ook een eigen steentje bijdragen. Door energie te besparen én bewust te kijken naar de momenten dat u stroom gebruikt. Let op: er is er geen sprake van een stroomverbod in de piekuren!

Wat mag wel
Ledverlichting, laptops of televisies kunnen gewoon aan tussen 16.00 en 21.00 uur. Die gebruiken minder stroom. Koken op een elektrische kookplaat vraagt dan weer redelijk wat vermogen, maar dit is meestal maar van korte duur. Heeft u zonnepanelen? Maak dan vooral gebruik van de zonnige uren voor 16.00 uur en gebruik dan zoveel mogelijk energie. Hiermee voorkomt u dat er te veel stroom tegelijk wordt teruggegeven aan het stroomnet.

Wat liever niet doen
• Zet de wasmachine overdag aan of ’s nachts. Niet tussen 16.00 en 21.00 uur.
• Laat de vaatwasser draaien na 21.00 uur. Of zet ‘m de volgende dag na het ontbijt aan.
• Laad de elektrische auto op een ander moment op.
• Sommige apparaten in huis verbruiken heel veel stroom. Zoals een oude vriezer of elektrische boiler. Vervang deze energieslurpers voor een zuiniger apparaat.

Bewustwordingscampagne

Het stroomverzoek, dat van het ministerie van Klimaat en Groene Groei komt, hoort bij een bewustwordingscampagne genaamd ‘Zet ook de knop om’. Onder andere op sociale media wordt komende tijd gewezen op het stroomnet, dat ontlast moet worden. Zo gaan we slimmer om met stroom en voorkomen we storingen!