Op Duurzame Dinsdag krijgen vernieuwers, ondernemers en wereldverbeteraars de kans om hun groene ideeën en initiatieven onder de aandacht te brengen van de politiek en samenleving. De afgelopen maanden kon iedereen de groenste ideeën inzenden. Ook dit jaar werd een speciale koffer vol honderden duurzame initiatieven aangeboden aan staatssecretaris Chris Jansen (Milieu).

‘Give a shit’

Deze ‘Duurzame Dinsdag Koffer’ zit boordevol suggesties om Nederland nog groener te maken. Zoals PaperWise dat landbouwafval een tweede leven geeft als karton, Biocompact vacuümtoiletten en Give a shit, een initiatief van Broodje Poep, waarbij boeren één keer per jaar aan burgers vragen om hun poep te doneren. Opvallend veel initiatieven in de koffer gingen over duurzame alternatieven voor een bosje bloemen. Van een cursus om je eigen bloementuin in te richten tot een abonnement op bloeiende planten als alternatief voor een bos snijbloemen.

Winnaars in duurzaamheid

Op allerlei manieren staat duurzaamheid op duurzame Dinsdag centraal. Zo zijn er lintjes en prijzen voor ‘klimaathelden en duurzame doeners’. Ook worden prijzen uitgereikt aan de meest innovatieve, impactvolle en veelbelovende duurzame initiatieven. De winnaars van de Duurzame Dinsdag prijzen van 2024 zijn:

D2D Water Solutions wil het voor iedereen mogelijk maken om direct toegang te hebben tot schoon drinkwater en zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn. Dit doen ze met de ontwikkeling van waterzuiveringssystemen. Daarmee kunnen mensen veilig drinkwater kunnen maken uit onbetrouwbaar leidingwater, regenwater, gezuiverd afvalwater of zeewater.

Gloovy, het eerste volwaardige alternatief voor de huidige wegwerphandschoen. Wereldwijd worden er alleen al in de zorg- en schoonmaakbranche jaarlijks miljarden handschoenen gebruikt, weggegooid en uiteindelijk verbrand. Dit resulteert in een enorme belasting voor het milieu.

De Groente & Fruitbrigade redt iedere week een grote variëteit aan partijen groente en fruit bij telers en handelaren, en levert dat kosteloos aan voedselbanken aangesloten bij Voedselbanken Nederland.

Groene(re) levensstijl

Maar Duurzame Dinsdag is meer dan alleen een podium voor innovatie. Het is een dag waarop we stilstaan bij de impact van onze dagelijkse keuzes op de planeet. Dus: laat u inspireren door de vele initiatieven en bedenk wat u kunt doen om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Fijne Duurzame Dinsdag!

Lees de Duurzame Troonrede 2024 door Kees Klomp