Wilt u geld besparen terwijl u uw tuin of balkon groener maakt? Dan kunt u verschillende stappen zetten.

Kies voor jonge, vaste, inheemse planten

Een groenere tuin begint bij het vervangen van tegels voor groen. Meld de gewipte tegels aan voor het NK Tegelwippen en dan worden ze opgeteld bij de tegelstand van Capelle. U kunt de tegels hergebruiken als rand voor de border of laat ze gratis ophalen door de Tegeltaxi.

Als er op uw balkon of  in uw tuin plek is voor planten, dan is het goed om te bedenken wat u daar wilt hebben staan. De prijzen van nieuwe, gekweekte planten in winkels of tuincentra kunnen oplopen. Kies voor jonge planten, struiken en bomen. Die zijn goedkoper dan de volgroeide versies. Daarnaast is het slim om vaste planten mee naar huis te nemen. Elk jaar bloeien die opnieuw en groeien ze groter. Eenjarige planten die houden het – zoals de naam al aangeeft – één jaar vol. En kiest u voor inheemse planten? Dan zet u sterke planten neer die zich goed aanpassen aan onze bodem en ons klimaat. Ze gaan minder snel dood en hebben minder verzorging nodig.

Planten die u net heeft gekocht, kunt u vermeerderen door ze te splitsen of te scheuren. Dit doet u voordat u ze plant.

Zaai zaadjes of ruil planten en stekjes

Door zelf planten en bloemen te zaaien, bent u voordeliger uit. Zaadjes kosten minder dan planten. Gebruik daarvoor rolletjes van wc-papier als biologisch afbreekbare zaaipotjes. Zet de rolletjes in een pot, vul het met potgrond en zaai de zaadjes. Als de tijd rijp is, dan zet u de planten in een bloempot of in de volle grond in de tuin.

Nog een goedkope en duurzame optie is om in de buurt te vragen of u planten of stekjes kunt ruilen. Zet ze in potjes, zakjes, bakken en emmers die u omtovert tot plantenbak voor op uw balkon of in uw tuin.

Water en voeding voor planten

Planten hebben voeding nodig. Compost is een goede bodemverbeteraar en voedingsbron voor planten. Maak compost eenvoudig zelf van restjes fruit, groente en bladeren uit de keuken en tuin. Let op, niet alles wat in de gft-bak kan, is geschikt voor de compostbak of een wormenhotel. Check hiervoor een handig wel/niet-lijstje van Milieu Centraal. Of maak van brandnetels brandnetelgier. Dat is ook gratis mest voor de tuin. U bespaart op uw waterrekening door in droge periode planten water te geven met water uit de regenton, de sloot of de gieter die u tijdens regenbuien buiten hebt laten staan.

Leen tuingereedschap en kies voor tweedehands

Om te zorgen dat het groen niet de overhand neemt is onderhoud nodig. Niet al het gereedschap hoeft u zelf in huis te hebben. Leen bijvoorbeeld een heggenschaar of grasmaaier van uw buren, vrienden of familie. Onderhoud uw gereedschap. Zorg dat de snoeischaar scherp blijft en maak uw tuingereedschap schoon nadat u het gebruik heeft. Zo geniet u er langer van.

Als u kiest voor tweedehands, dan bespaart u ook kosten. Via de kringloopwinkels, Marktplaats of weggeefhoeken online zijn tuinmeubels goedkoper dan dat u ze nieuw koopt.

Kijk voor meer tips voor een groene tuin en groen balkon op de pagina Ga voor groen in elk seizoen.