Per dag zorgen we zelf voor ongeveer 10 tot 15 liter vocht in huis. Met koken, douchen, de was drogen en ademen. Daarnaast kan er optrekkend vocht zijn uit kruipruimtes, lekkages en vocht-doorslaande muren. Dit vocht is een ideale voedingsbodem voor onder andere schimmel en huisstofmijt.

Schimmels houden niet van frisse lucht. Ventileren is daarom echt nodig. Oudere huizen hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie (ramen open). Huizen die gebouwd zijn vanaf 1975 hebben vaak mechanische ventilatie. Schimmel is hardnekkig en komt terug als het niet goed verwijderd wordt of als de onderliggende problemen niet worden opgelost.

Meldpunt huurproblemen voor alle huurders

Heeft u problemen met uw huurwoning over schimmel en achterstallig onderhoud? Dien een klacht in over de verhuurder via het online meldpunt: www.capelleaandenijssel.nl/meldpunt-huurproblemen. De gemeente onderzoekt de meldingen en neemt zo nodig stappen om huurders te helpen. Ook bewoners van woningcorporaties mogen zich melden bij de gemeente.

Doe eerst melding bij de verhuurder

Op de webpagina staat advies voor melders wat ze zelf al kunnen doen om schimmel tegen te gaan. Ook raden we melders aan om contactgegevens en zo veel mogelijk informatie, zoals foto’s, facturen of huurcontracten, te delen om hen zo veel mogelijk te kunnen helpen. Dit is niet verplicht. Belangrijk: doe eerst melding bij de verhuurder. Komt er geen oplossing, dan behandelt de gemeente uw melding.

Hoe werkt het melden van schimmel en achterstallig onderhoud?

In een webformulier legt u het probleem uit. Als het formulier is ingediend, krijgt u per mail een ontvangstbewijs. Binnen een week belt de coördinator u met nog wat extra vragen. Dit om het probleem verder in kaart te brengen en te zoeken naar een passende oplossing.

De melder kan ook een procedure volgen bij de Huurcommissie. Die kunnen ook helpen bij ernstige gebreken (zoals ernstige schimmel of houtrot), en als de verhuurder het probleem niet wil oplossen. U kunt bijvoorbeeld een tijdelijke huurverlaging krijgen voor zo lang het schimmel- of achterstallig onderhoudsprobleem aanhoudt. Dit is alleen mogelijk bij sociale huur en middenhuur.

Bezoek de website van de Huurcommissie

Wat kunt u zelf doen?

Ventileren en stoken blijven de beste methoden om schimmel tegen te gaan. Ze helpen om de vochtbalans in een woning op peil te houden. Het is ook belangrijk om natte oppervlakten na het koken, douchen of wassen droog te maken. Zorg dat u, naast ventileren, ook regelmatig de woning lucht. Zet een kwartier een raam open. Ook in de winter!

Lees hoe u schimmel voorkomt in huis
Ventileren: meer dan even luchten