We beginnen bij de voordeur: heeft de brievenbus een borstel? Zo komt er geen kou door de brievenbus komt. Zijn de haren helemaal omgekruld, dan is het tijd voor een nieuwe. Ook onderaan de deur kunt u een borstel bevestigen tegen tocht van buiten. Met een tochtstrip langs de deurstijlen, maakt u de entree helemaal tochtvrij. Is de trap naar boven in de hal? U kunt een gordijn hangen voor de trap naar boven, om te zorgen dat kou niet naar boven trekt als de voordeur open gaat. Een dik gordijn achter de voordeur ophangen, is ook nog een idee. Zeker bij een oudere voordeur met enkel glas erin.

Houd deuren en gordijnen dicht

Houd de deur van de hal en gang naar de woonkamer dicht. Zo gaat de kou niet naar warmere ruimtes in de woning. Ook ontsnapt de warmte niet via de ramen, ook al zijn ze dicht. Gordijnen zijn daarom een goed isolatiemiddel. Laat de gordijnen alleen niet over de radiatoren heen vallen want dit houdt de warmte weer tegen. Komt er tocht onder de deur door? Er bestaat een speciale tochtstrip om onderaan de deur te plakken. Of leg een opgerolde handdoek voor de spleet.

Vervang gloeilampen door ledlampen

In de winter gaan de lampen eerder aan. Doe een rondje door het huis en vervang oude gloeilampen door ledlampen. Ook die ene op zolder, op de overloop of in de badkamer. Oudere gloeilampen verbruiken 25 watt per uur. Een ledlamp van 200 tot 300 lumen verbruikt 2 tot 4 watt. Vervangen is dus altijd beter voor de energierekening.

Een graadje minder

Zet de thermostaat 1 graad lager. 19 graden is vaak warm genoeg als u een warme trui aandoet. Gebruik een radiatorventilator. Die plakt of klemt u onder de verwarming. De warme lucht wordt zo sneller door de kamer verspreid. Een manier om de warmte binnen te houden is het plaatsen van folie achter de radiator. Op deze manier isoleert u de muur en ontsnapt de warmte niet. Dit is klusje doet u in minder dan een kwartier en kost nog geen tien euro.
Zet de thermostaat ’s nachts lager. Dus niet helemaal uit. Dit voorkomt dat de leidingen bevriezen en dat het erg lang duurt voordat uw woning weer is opgewarmd. Dit geldt ook wanneer u overdag de deur uit bent. Het advies is om de thermostaat bij verwarming door radiatoren ‘s nachts terug te zetten op 15 graden. Bij vloerverwarming is het advies 17 of 18 graden, omdat het langer duurt voordat vloerverwarming warm wordt. Hetzelfde geldt voor een warmtepomp.

Radiatoren ontluchten

Om het huis winterklaar te maken is het ook slim om alle radiotoren goed te ontluchten. Zo worden ze sneller en beter warm en hoeft u minder lang te wachten op een verwarmd huis in de winter. Door ze jaarlijks te ontluchten, hoort u ook geen borrelende of tikkende geluiden meer in de cv-installatie.

Verwarmingsketel nakijken

Met dalende temperaturen wilt u niet plots in de steek gelaten worden door de verwarming. Laat de cv-ketel daarom controleren voordat het echt gaat vriezen. Door deze goed te onderhouden verbetert u de werking, verlengt u de levensduur en verkleint u de kans op storingen.

Isolatie controleren

Met het oog op de winterkou is het belangrijk om te kijken hoe het met de isolatie staat. Tocht het ergens? Sluit een raam niet goed? Komt er koude lucht onder de deur door? Pak dit dan gelijk aan. Tochtstrips bij de ramen maken al een groot verschil. Kleine kieren kunt u ook vullen met een siliconenkit. Sluiten sommige ramen echt niet goed, dan is het aan te raden om deze te laten vervangen. Het is een flinke uitgave, maar scheelt een hoop. Zowel qua kou als kosten.

Controleer het dak

U wilt er deze winter natuurlijk droog en warm bij zitten. Daarom is het dak controleren geen overbodige luxe. Kijk allereerst of de dakpannen nog goed liggen en ook goed aansluiten. Als ze scheef liggen, zorgt dit namelijk al snel voor een lekkage. Bij platte daken zonder dakpannen is het een moetje om het dak te controleren op slijtage. Ligt er veel blad of mos op het dak? Verwijder dit dan en maak ook alle dakgoten vrij van vuil en takken. Denk ook eens na over dakisolatie. Dat is de meest efficiënte manier van energiebesparing. De meeste warmte verlaat een woning via het dak, namelijk zo’n 30%. Een goed geïsoleerd dak zorgt ervoor dat dit niet meer gebeurt.

Bescherm buitenkranen tegen bevriezing

Als het vriest is het verstandig om de buitenkranen en kranen in niet vorstvrije ruimtes zoals schuren en garages af te tappen. Een volle waterleiding kan namelijk vastvriezen en uiteindelijk springen. Zit er in huis een aftap of tussenkraan voor de buitenkraan? Dan draait u binnen het aftapkraantje dicht, zet de buitenkraan open, laat het stukje leiding leeglopen en draai de buitenkraan weer dicht.