Januari
Bezoekers van het gemeentehuis of het Werkplein krijgen sinds begin dit jaar hun koffie of thee in een herbruikbare beker. Bij de koffieautomaten staan voor medewerkers glazen of mokken. Het gebruik van glazen en bekers zorgt ervoor dat we veel minder restafval hebben. Daarnaast scheelt het ook flink in de kosten. Een dubbele besparing dus!
Hoeveel koeler is een groene tuin vergeleken met een (half) betegelde tuin? En hoe groot is de impact van een betegelde tuin op het klimaat? Met het project Pientere Tuinen doen we daar onderzoek naar. In januari plaatsten dertig Capellenaren voor drie jaar een bodemsensor in de tuin. Die meet de temperatuur en vochtigheid van de bodem van de tuin.
Februari
Er waren dit jaar veel leuke duurzame initiatieven, georganiseerd door andere partijen in Capelle. Zoals de tijdelijke tweedehandswinkel ‘The Closet Sale’ in De Koperwiek. Capellenaren kunnen voor een dag een echte winkel huren en daar hun eigen kleding en accessoires verkopen. Zo krijgen ongedragen kleding en ongebruikte spullen een tweede kans. Dat is duurzaam én het levert een extra zakcentje op.
Maart
Maart is dé start van het tuinseizoen. De natuur ontwaakt. Alles groeit en bloeit weer volop. Tijd dus voor de tuin of uw balkon. Met onze groencampagne ‘Ga voor groen, in elk seizoen’ werden vele tips gedeeld en activiteiten georganiseerd. Als eerste natuurlijk het NK Tegelwippen. Uiteindelijk werden er tot en met 31 oktober liefst 25.739 tegels gewipt in Capelle. Ruim twee keer zo veel als in 2023. Het leverde ons de zeventiende plek op in de categorie ‘middelgrote gemeenten’ van de tegelwedstrijd.
April
Nog een groene actie: onze zonnebloemwedstrijd moest zorgen voor een zee aan zonnebloemen in Capelle. In het natste jaar ooit bleek het niet makkelijk om zonnebloemen op te kweken. Toch lukte het sommige Capellenaren hele grote zonnebloemen te kweken. De winnaar van de Zonnebloemwedstrijd van Duurzaam Capelle is de familie Oudman in Schollevaar. Een van hun zonnebloemen werd maar liefst 3,55 meter!
Mei
Om Capelse ondernemers en maatschappelijke organisaties te stimuleren stappen te zetten naar een meer duurzame bedrijfsvoering, boden wij vouchers aan. Daarmee konden ze gratis uitgebreid advies van een expert in verduurzamen. Er was keus uit twee soorten vouchers: energie of circulair. Voor een energievoucher kunt u zich nog aanmelden. Hiermee kunt u op lange termijn geld besparen.
Juni
Het verduurzamen van de woning wordt voor Capellenaren makkelijker. Samen met Nationaal Warmtefonds maakt de gemeente het vanaf nu mogelijk om aantrekkelijker een lening af te sluiten voor verduurzamingsmaatregelen. Bij de Energiebespaarlening krijgen Capellenaren een rentekorting van 1,5 procent.
Juli
Duurzaam bouwen gaat verder dan een gebouw neerzetten dat energiezuiniger is. Het gaat ook over besparen van grondstoffen, maatregelen tegen het veranderende klimaat, leefbare én gezonde huizen en gebouwen. Om projectontwikkelaars duidelijkheid te geven, maakte de gemeente Capelle aan den IJssel een Duurzaamheidsleidraad voor bouwen. Deze werd onlangs bij de Provincie Zuid-Holland gepresenteerd om andere gemeentes te inspireren. Op deze pagina vindt u de leidraad.
Augustus
Wat groeit, bloeit, vliegt en krioelt er allemaal in Capelle? Nou, heel wat! Al lopend, fietsend en tuinierend noteerden Capellenaren heel wat dieren en planten in de BioBlitz. Via de app ObsIdentify of www.waarneming.nl geeft u aan wat u tegenkomt in bijvoorbeeld het Schollebos, uw eigen tuin of op uw balkon. U kunt nog meedoen tot en met 31 maart 2025.
September
Uw huis aardgasvrij maken, begint bij isoleren. Met geld van de Rijksoverheid kan de gemeente Capelle aan den IJssel inwoners extra subsidie geven voor het verduurzamen van hun woning. Hiermee zetten we gezamenlijk een stap richting aardgasvrij. We noemen dit het Capels Isolatie Plan (CIP). In september ging dit van start: bepaalde oudere woningen kunnen 50% extra subsidie krijgen voor verduurzaming.
Oktober
We organiseerden de Week van de Duurzaamheid. Met veel leuke activiteiten voor jong en oud: een tuinschetsavond, een opera over plastic, de duurzaamheidsmarkt, een escapebox bij het HHSK. Ook landde de Spacebuzz naast het gemeentehuis, een project van astronaut André Kuipers. Leerlingen van de Vijfster en het EYE College bezochten de raket. Het programma gaat over techniek, duurzaamheid en burgerschap.
Vanaf deze maand gingen we met het Energieloket de wijken in. Dat had vooral een praktische reden: het Amnestyplein ging volledig op de schop en het Energieloket was onbereikbaar. Gelukkig wisten veel Capellenaren ons in de diverse Huizen van de Wijk te vinden over advies over energie besparen, verduurzamen of een gratis presentje.
November
De gemeente helpt huiseigenaren bij het verduurzamen van hun huis. Daarom organiseerden we ook dit jaar weer een collectieve inkoopactie. Vloerisolatie, glasisolatie en hybride warmtepompen. Het streven is om een collectieve korting van 5% à 10% te kunnen bieden. U kunt zich nog aanmelden tot 31 december om te profiteren. Daarnaast wordt u van A tot Z ontzorgd en krijgt u hulp bij het aanvragen van alle mogelijke subsidies.
December
Het aantal zonnepanelen in Capelle aan den IJssel nam dit jaar met een recordaantal toe. Dat blijkt uit een analyse van luchtfoto’s door de gemeente. In december vierden we het 100.000ste zonnepaneel.
Tot slot nog wat cijfers
- In 2024 zijn er 17 aanvragen voor groene daken goedgekeurd. Bij elkaar is hiermee 225 m² groen dak aangelegd. De uitgekeerde subsidie betrof € 5.638,-.
- Vanuit onze subsidieregeling kunnen Capellenaren via Het Regent Tonnen een regenton aanschaffen en laten aansluiten. Hiervan zijn er dit jaar 16 afgenomen.
- Er werden 51 laadpalen geplaatst in de openbare ruimte door Equans.
- De energiecoaches voerden 191 gesprekken door heel Capelle.
- We deelden 500 zakjes bloemzaad uit op de markt en in het Energieloket.
- In maart bestond het Repair Café 10 jaar!