Januari
In de eerste maand van het jaar werden er veel nieuwe planten en bomen aangeplant in Capelle. Bij de plantkeuze hebben we meer aandacht voor biodiversiteit en duurzaamheid dan voorheen. De winterperiode is het meest geschikt voor de aanplant. Wilt u ook aan de slag, maar heeft u geen tuin? Misschien is een geveltuin iets voor u. Lees meer over het aanvragen van een gratis geveltuin.
Februari
In de eerste maanden van het jaar legden de Energieklussers 1.095 bezoeken af in Capelle. Ze bekeken samen met de bewoner hoe er bespaard kan worden. Ze gaven tips en monteerden meteen energiebesparende spullen, zonder kosten voor de bewoner. Ledlampen werden verreweg het meeste geplaatst, gevolgd door waterbesparende douchekoppen en aan/uit-stekkers.
Maart
Woningcorporaties Havensteder, Woonbron en Woonzorg spreken met de gemeente Capelle aan den IJssel af zich samen in te spannen om het energieverbruik van huurders met energiearmoede te verminderen. Daarom gaan zij hun sociale huurwoningen in de komende jaren verduurzamen. De gemeente draagt hier 500.000 euro aan bij. Het Capels Woonconvenant werd op 6 maart ondertekend door de betrokken partijen.
Het NK Tegelwippen ging van start in maart. Tot en met 31 oktober werden er 11.165 tegels uit tuinen gewipt, een ruime verdubbeling van het aantal tegels van vorig jaar.
Als teamuitje ging Duurzaam Capelle met de poten in de klei. Op de allernatste dag van het jaar plantten wij 250 jonge boompjes en struiken in het Schollebos.
April
Capelle bruiste weer op Koningsdag. Ook de Kindermarkt waar tweedehands spulletjes van eigenaar wisselden was een groot succes. De onverkochte ‘handel’ kon aan het einde van dag ingeleverd worden bij het centrale inzamelpunt op het Stadsplein. De ingezamelde waar ging naar kringloopwarenhuis Het Goed. Kinderen die spulletjes inleverden, maakten kans op leuke prijzen.
Wethouder Sjoerd Geissler mocht later in 2023 een cheque ter waarde van 1.000 euro overhandigen aan Stichting Speel-o-theek Berend Botje. Als dank voor de inleveractie van tweedehandsspullen op Koningsdag.
Mei
Capelle gaat aan de slag met circulariteit. Dit is belangrijk, omdat de materialen op raken waar onze producten mee worden gemaakt. Iedereen kan bijdragen aan de circulaire economie. Bijvoorbeeld door zo min mogelijk afval te produceren en spullen te hergebruiken. Weten wat de gemeente de komende jaren met circulaire economie gaat doen? Lees het Actieplan Circulaire Economie.
Om meer informatie te geven over duurzaam tuinieren, organiseerde de gemeente op donderdag 11 mei een Groenmarkt. Onder het mom ‘Tegel eruit, plantje erin!’ werd de Capellenaar aangemoedigd de tuin te vergroenen.
Juni
Geen blikjes of plastic flesjes meer in de prullenbak, maar eromheen. Dat is het idee van de doneerring. In een ijzeren ring rondom de vuilnisbak kunnen mensen hun flesjes en blikjes achterlaten. Op tien plaatsen in Capelle zijn doneerringen geplaatst.
Capellenaren scheiden steeds beter hun afval. In de afgelopen twee jaar is de gemiddelde hoeveelheid restafval van 225 kilo naar 184 kilo per inwoner gedaald.
Juli
Op 3 juli werd het Programma Duurzaamheid vastgesteld door de gemeenteraad. In dit programma vertellen wij als gemeente hoe wij een duurzaam Capelle in de toekomst voor ons zien. Daarbij kiezen wij voor haalbare en betaalbare plannen. Plannen die horen bij de veranderingen die nodig zijn om in 2050 een duurzame, groene en schone stad te zijn. Een stad ook die stiller is en waar het gezonder is om te wonen. Daarom ook de naam van dit programma: Capelle verandert duurzaam.
Een greep uit de acties en plannen voor de komende vier jaar
U vindt het Programma Duurzaamheid hier
Augustus
Capellenaren plaatsen recordaantal zonnepanelen. “Het doel van 70.000 panelen ruimschoots gehaald.”
September
Capelle krijgt er weer een aardgasvrije wijk bij. Begin september startte de bouw van duurzame woningen ‘De Werf’ op het oude bedrijventerrein Mient-Midden.
Oktober
Duurzaamheid stond volop in de spotlights tijdens de Week van de Duurzaamheid van 9 tot en met 14 oktober. Het Energieloket ging on tour door de wijken, er kon gespeeddate worden met de wethouder duurzaamheid en de energiecoaches. We zamelden veel oude gloeilampen in en gaven ledlampen weg. Daarnaast waren er interessante excursies en een groene markt.
De informatieavond voor onze glasactie werd druk bezocht. De dag erna vroegen veel Capellaren een offerte aan voor HR++ glas. De glaszetter is al aan de slag.
De Campagne Capelle Aardgasvrij ging van start. Die moet alle Capellenaren ervan bewust maken dat we in 2050 aardgasvrij wonen en werken. Bij veel huishoudens viel een brief over de campagne in de brievenbus. In een aantal buurten niet. Daar lopen al verkenningen of zijn de huizen al aangesloten op stadsverwarming. Door heel Capelle hangen posters met bewoners die al bezig zijn met verduurzamen. Als ware ambassadeurs inspireren zij anderen inspireren. Ook op social media is de campagne zichtbaar.
Kees Breeman wordt verkozen tot Klimaatburgemeester van Capelle. Lees een interview met hem.
November
Ook deze winter maken de vrijwilligers van het Energiecollectief Capelle (ECC) warmtebeelden. Op de eerste dag dat mensen zich konden aanmelden voor deze actie, liep het gelijk storm. Van half december 2023 tot half maart 2024 worden bij 300 woningen met infrarood camera’s eventuele warmtelekken opgespoord en vastgelegd.
December
Capellenaren konden zich aanmelden voor het project Pientere Tuinen. Door een bodemsensor in de tuin te plaatsen, wordt (nationaal) onderzoek gedaan naar het klimaat. De bodemsensor verzamelt data over de temperatuur en vochtigheid van de bodem. Dat helpt om betere voorlichting en tuintips te geven.
De zonnepanelen van het Energieloket kregen een tweede leven. Leerlingen van het Comenius Beroepsonderwijs Capelle en EYE College maakten picknicktafels van zonnepanelen: een powerbank.
Tot slot nog wat cijfers
• In 2023 zijn er 31 aanvragen voor groene daken gehonoreerd. Bij elkaar is hiermee 701 m² groen dak aangelegd. De uitgekeerde subsidie betrof € 17.420,-.
• Vanuit onze subsidieregeling kunnen Capellenaren via Het Regent Tonnen een regenton aanschaffen en laten aansluiten. Hiervan zijn er dit jaar 40 afgenomen.
• Er werden 46 laadpalen geplaatst in de openbare ruimte.
Team Duurzaamheid wenst u een heel mooi, gezond en duurzaam 2024 toe!