De muren

Spouwmuurisolatie is een van de meest effectieve isolatiemaatregelen. En het kost niet zoveel. Het fijne is: spouwmuurisolatie gebeurt vanaf de buitenkant van uw huis. Het materiaal wordt in de muur gespoten. Het is in een halve of hele dag klaar. Binnen merkt u daar weinig van, behalve dan dat het binnen warmer blijft. Twijfel of spouwmuurisolatie nodig is? Een warmtefoto van uw huis kan daar meer inzicht in geven.

Kijk ook op de website van het Regionaal Energieloket voor een uitleg over de verschillende mogelijkheden om de muur te isoleren.

Door de aanwezigheid van vleermuizen in de spouwmuur kan deze niet zomaar worden geïsoleerd. Om ervoor te zorgen dat de isolatieopgave in de tussentijd niet volledig stilstaat is er een tijdelijke oplossing. Huiseigenaren mogen de komende drie jaar hun spouwmuur laten isoleren zonder dat daarvoor ecologisch onderzoek nodig is. Wel moet er natuurvriendelijk worden geïsoleerd aan de hand van de natuurkalender. Er mag alleen geïsoleerd worden buiten de winsterslaap, van begin maart tot begin april, en buiten het kraamseizoen, van begin augustus tot half november. Deze oplossing is maximaal drie jaar geldig of tot er een SMP of pre-SMP in de gemeente is.

De vloer

Klaar met koude voeten en vocht in huis? Laat dan de vloer isoleren. Dat voelt prettig aan en de energierekening gaat omlaag. Daar kan geen pantoffel tegenop! Heeft u vloerverwarming of wil u die laten aanleggen? Dan moet u zéker de vloer goed isoleren, anders verdwijnt er veel warmte naar de bodem of kruipruimte.

De makkelijkste manier om de vloer heel goed te isoleren is met isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer. Bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol. Dit levert goede isolatie op. Dat betekent wel dat er een kruipruimte moet zijn die hoog genoeg is én een ingang heeft. Anders kunt u niet onder de vloer ‘kruipen’ om het isolatiemateriaal vast te maken. Check daarom eerst of je een kruipruimte hebt, hoe hoog hij is en of u er in kunt komen. Pas daarna kunt u bepalen welke aanpak het beste bij uw vloer past.

Als u een beetje handig bent, dan is dit een klus die u makkelijk zelf kan doen. Het geeft weinig rommel in huis, want bijna al het werk gebeurt onder de vloer. U hoeft alleen door het huis om de materialen van en naar de kruipruimte te brengen.

De ramen

HR++ glas en triple glas wordt ook van buitenaf geplaatst. Zelfs als u de kozijnen laat vervangen, is het meeste werk buiten en hoeft u binnen alleen maar wat meubels te verplaatsen en schoon te maken. De beste periode voor deze klus is natuurlijk de zomer. Dan komt er geen kou het huis in en zijn er meer droge dagen. Maar waarschijnlijk bent u niet de enige; het kan druk zijn. Binnen een of twee dagen is deze klus geklaard.

Het dak

Het dak isoleren is de meest efficiënte manier van energiebesparing. De meeste warmte verlaat een woning via het dak, namelijk zo’n 30%. Een goed geïsoleerd dak zorgt ervoor dat dit niet meer gebeurt. En wist u dat in de zomer 40% van de warmte via het dak het huis inkomt?

Dakisolatie is dus een goed idee. Het isoleren van het (schuine) dak of de zolder gebeurt meestal wel aan de binnenkant. Dat betekent dat u de zolder moet opruimen of leegmaken, en na afloop moet schoonmaken. Heeft u een zolder die u niet verwarmt en kunt afsluiten met een luik of deur? Dan kunt u ook de zoldervloer isoleren: dat scheelt kosten en bespaart net zo veel.

Voor het aanbrengen van dakisolatie betaalt u één keer, maar de besparing ziet u elk jaar terug op de energierekening. Bovendien draagt het bij aan de waarde van de woning.