Om zeker te zijn van uw opbrengsten, is het verstandig af en toe de werking van de zonnepanelen en omvormer te controleren. Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Door de schuine hoek van de panelen spoelt de regen het meeste vuil van een installatie af. De panelen zijn ook beschermd met een coating. Dat is een speciale laag die vuil afstoot.
Schoonmaken
Zonnepanelen schoonmaken hoeft pas op het moment dat u ziet dat de opbrengsten teruglopen, bijvoorbeeld tijdens lange droge periodes. Kijk dan op het dak. Liggen er veel blaadjes op, takken of vogelpoep? Is dat het geval, dan kunt u ze schoonmaken. Ga zelf aan de slag of laat het door een professionele glazenwasser doen. Voor daken dichtbij een drukke weg of industriegebied, is het zeker nuttig om af en toe de zonnepanelen schoon te (laten) maken.
Het schoonmaken doet u met water zonder schoonmaakmiddel. Gebruik een zachte doek, borstel of spons. Als u schoonmaakmiddel gebruikt, komen er strepen op de zonnepanelen. Die kunnen de straling van de zon weerkaatsen en zorgt voor minder rendement. Gebruik geen schuurspons om de panelen schoon te maken. Dat zorgt voor krassen.
Technisch onderhoud
Naast het schoonmaken is het ook belangrijk dat u eens per twee jaar technische onderhoud aan de zonnepanelen laat uitvoeren. U kunt het beste de installateur laten komen die de zonnepanelen installeerde. Bij de technische controle kijkt de installateur naar de kabels, koppelstukken en de omvormer om te checken of deze nog goed werken. Ook worden de zonnepanelen nagekeken op paneelbreuken.
Bij de meeste installatiebedrijven die zonnepanelen leveren, is het mogelijk om voor een periodieke controle een onderhoudscontract af te sluiten. Zo behoud je op eenvoudige wijze de levensduur en het maximale rendement.
Zonnepanelen beter benutten
Hoe werken zonnepanelen het best? Het beste voor je portemonnee is: zelf de opgewekte stroom gebruiken. Want iedere opgewekte kilowattuur die u zelf gebruikt, hoeft u niet te kopen. Daarom is het aan te raden om de wasmachine, vaatwasser, droger overdag aan te zetten in plaats van ’s avonds als het donker is. Ook tijdens de wintermaanden kunt u dan een nog een groot deel van de energie opwekken die deze apparaten verbruiken.