Het zal u ook wel eens overkomen zijn: een belangrijk uitziende brief van een bedrijf met daarin een aanbieding van een isolatieklus of zonnepanelen. Vaak doen ze voorkomen alsof ze samenwerken met de gemeente. En dat er een actie is, waardoor ze goedkoper zijn. In het Energieloket krijgen we regelmatig de vraag of deze bedrijven te vertrouwen zijn. Vaak kunt u zelf al beoordelen of dit bedrijf wel of niet bij u past. Blijf alert en lees onze tips.

1. Controleer de bedrijfsgegevens

– Heeft het bedrijf een fysiek adres en een Nederlands KvK-nummer? Controleer dat hier
– Kunt u gemakkelijk contact opnemen via telefoon of e-mail?

2. Check certificeringen en keurmerken

– Heeft het bedrijf relevante certificaten, zoals van Stichting Garantiefonds Gevelrenovatie (SGG) of een ander erkend keurmerk?
– Controleer of het bedrijf aangesloten is bij brancheorganisaties.
– Er zijn ruim 800 vakspecialisten aangesloten bij het Regionaal Energieloket. Beoordeel zelf de kwaliteit en hun keurmerken en certificaten. Kijk hier voor meer informatie.

3. Lees reviews en ervaringen

– Zoek online naar klantbeoordelingen.
– Vraag rond in uw netwerk of iemand ervaring heeft met dit bedrijf.

4. Vergelijk offertes

– Vraag altijd meerdere offertes aan om prijzen en diensten te vergelijken.
– Wees alert op aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn.

5. Werkwijze

Inspectie vooraf
Zorg dat het bedrijf een grondige inspectie van de woning uitvoert voordat ze een offerte opstellen. Als het goed is, vragen ze ook naar uw andere verduurzamingsplannen. Dit kan van invloed zijn op de werkzaamheden. Een goede inspectie identificeert specifieke isolatiebehoeften en potentiële problemen.

Natuurvriendelijk isoleren
Zorg dat bij het isoleren van uw spouwmuur of dak huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen geen gevaar lopen. Kies voor een natuurvriendelijke aanpak. Een gecertificeerd isolatiebedrijf dat deze methode toepast, zal de nodige stappen zetten om de dieren te beschermen. Kijk voor meer informatie en bedrijven op www.natuurvriendelijkisoleren.nl

Subsidie
Als u subsidie wilt aanvragen, is het belangrijk dat het isolatiebedrijf de factuur zorgvuldig opstelt. Dit is bekend bij isolatiebedrijven.
Een aantal richtlijnen:
• Zorg ervoor dat op de factuur indien van toepassing altijd de correcte meldcode en het geïsoleerde aantal vierkante meters vermeld staat. Anders wordt uw aanvraag afgewezen.
• Als de factuur verder geen duidelijke omschrijving bevat van de gebruikte materialen en werkzaamheden, stuur dan altijd de bijbehorende offerte mee met de subsidieaanvraag. Het beste is om te zorgen dat in de offerte alles duidelijk staat zodat u kunt controleren of deze voldoet aan de subsidievoorwaarden.
• Binnenkort opent de gemeente Capelle aan den IJssel een helpdesk. Hier krijgt u hulp bij het aanvragen van subsidies van zowel de gemeente als die van het Rijk. We willen het u zo makkelijk mogelijk maken.

6. Nazorg en garantie

Vraag naar de garantievoorwaarden op het uitgevoerde werk. Een betrouwbaar bedrijf biedt ook nazorg, voor het geval er later problemen optreden.

Capelse inkoopactie XXL

Deze maand start het Capels Isolatie Plan (CIP): met geld van de Rijksoverheid kan de gemeente Capelle aan den IJssel inwoners extra subsidie geven voor het verduurzamen van hun woning.

In de Week van Duurzaamheid is er op 8 oktober een Inkoopactie XXL in het gemeentehuis. U kunt er terecht voor spouw-, vloer- en dakisolatie, isolatieglas, zonnepanelen en hybride warmtepompen. Hiermee zetten we gezamenlijk een stap richting aardgasvrij. Houd onze agenda in de gaten!