Egels zijn nuttige dieren. Ze eten slakken, rupsen, kevers en andere insecten. In tien jaar zijn meer dan 50% van de egels in Nederland verdwenen. Er is namelijk minder ruimte voor hen om te leven. Of ze raken uitgehongerd, worden vergiftigd of overreden in het verkeer. Help de egel aan een plek om te leven en overwinteren. Met een paar aanpassingen maakt u uw tuin egelvriendelijk.
Rommelhoek of egelhuisje
Egels leven ’s nachts en slapen overdag. Hun (winter)nesten bouwen ze met bladeren en takken, het liefst onder een heg, lage struik of stapel houtblokken. U kunt ze helpen door een rommelig hoekje te maken. Veeg takjes en bladeren bij elkaar en leg dit onder een struik of heg. Maak de laag bladeren zeker een halve meter dik, zodat het lekker warm en droog blijft. Door een egelhuisje kunnen de dieren ook overwinteren in uw tuin. De Egelbescherming geeft aan dat egels alleen overleven in een egelhuisje waar net onder het dak luchtgaten zitten, zodat vocht weg kan. Maak onder de rand van het dak indien nodig extra gaten of zet de deksel een halve centimeter open. Koop geen huisjes die afgedekt zijn met plastic. Bij Natuurmonumenten vraagt u een gratis bouwpakket voor een egelhuisje aan of bouwt het zelf. Met een omgekeerde krat of wat planken maakt u een beschutte ruimte. Het liefst bij een schuur, schutting of onder een struik. Vul de ruimte op met een laag droge bladeren en zorg dat de bovenkant de regen tegenhoudt.
Heeft u een vijver of sloot in de tuin? Geen punt. Egels kunnen zwemmen. Let er wel op dat de zijkant of oever langzaam oploopt zodat de egels uit het water kunnen klimmen.
Egelsnelweg aanleggen
Wilt u egels in de tuin? Zorg dat ze er kunnen komen. Bijvoorbeeld door een gat onderin de schutting. Door de sluip-door-kruip-door gaten tussen tuinen creëert u een egelsnelweg. Dit is een verbinding tussen groene ruimtes, waardoor de egel zich veilig verplaatst. Een gat van dertien bij dertien centimeter is al genoeg. Zo vindt hij makkelijk zijn weg op zoek naar een schuilplaats en voedsel.
Vetlagen opbouwen voor de winter
In de herfst eten egels zich vol met alles dat ze kunnen vinden. Slakken, regenwormen, spinnen, rupsen, maar ook vruchten en paddenstoelen. Op die manier bouwen ze hun vetlagen op voor de winter. Dan is er een stuk minder eten voor ze. Vaak zijn jonge egels nog volop actief omdat hun vetlagen nog onvoldoende opgebouwd zijn. Egelbescherming Nederland geeft aan dat 75% van de jonge egels de eerste winterslaap niet haalt of overleeft. Als egels wakker worden en gaan scharrelen, vinden ze in zachte winters nog insecten en slakken. Vaak hebben egels vooral in de winterperiode wel extra eten nodig.
Bijvoeren mag het hele jaar door
Egelbescherming Nederland adviseert om egels het hele jaar door bij te voeren met kattenbrokjes en vers water. Als ze genoeg hebben gegeten, gaan de egels (weer) in winterslaap. Let op dat de kattenbrokjes droog staan en ververs ze regelmatig. Vermijd het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in uw tuin. Dit is schadelijk voor egels en andere dieren. Geef egels geen melk. Daar krijgen ze diarree van.