Ieder jaar versturen Nederlanders miljoenen wenskaarten van Hallmark. Achter het versturen van kaarten zit een wereld verscholen. Van het ontwerpen tot het maken van kaarten. Van het verpakken van kaarten, het bezorgen bij verkooppunten tot het presenteren van de kaarten in molens en wanden. Hoe doe je dat duurzaam en circulair?
Tamara van Loo zorgt bij Hallmark dat bedrijfsprocessen verbeteren. Bijvoorbeeld door processen slimmer, handiger en met minder of recyclebare materialen in te richten. Het gaat bij het bedrijf niet alleen om de producten, de gebouwen, maar ook om mensen. Hallmark onderneemt acties om extra van waarde te zijn voor de (lokale) maatschappij. Door haar werk is Tamara betrokken bij de circulair voucher. Tamara: “Het hoofdkantoor van Hallmark staat in Capelle aan den IJssel. We willen de meest duurzame kaartenleverancier van Nederland en België worden. De Capelse circulair voucher helpt daarbij.”
Goed op weg
In januari kreeg Tamara de resultaten van de door Cirkellab uitgevoerde circulaire scan. “In het adviesrapport staat dat we al best veel doen op gebied van duurzaamheid en circulariteit. Daarnaast hebben we waardevolle adviezen en tips gekregen om circulaire kansen te benutten. Zowel in ons bedrijf zelf, als in onze samenwerkingen.”
Al gezette duurzame stappen
Hallmark heeft een duurzame kaartenlijn, gemaakt van olifantsgras. “Dat is een natuurlijk gewas, dat in Nederland groeit, geoogst en verwerkt wordt tot papier. En de inkt op de kaarten is biologisch afbreekbaar. Daarnaast is 90% van de andere wenskaarten gemaakt van fsc-hout en dus ook duurzaam. De molens waar de kaarten in staan zijn recyclebaar. Alle onderdelen kunnen we demonteren en de nog bruikbare onderdelen verwerken we in nieuwe molens. Ook is de verlichting in onze gebouwen van led en liggen er zonnepanelen op de daken van ons kantoor. Ons wagenpark bestaat grotendeels uit elektrische voertuigen. Op kantoor hebben we herbruikbare koffiemokken en recyclebare cups. De catering maakt broodjes op bestelling en daardoor voorkomen we voedselverspilling. En we hebben samenwerkingen met partijen, zoals Kinderpostzegels. Ook stimuleren we de lokale economie. Bijvoorbeeld door een klein, lokaal bedrijfje de vloeren te laten reinigen of een leerwerkbedrijf om verpakkingsacties te laten uitvoeren. En we werken samen met een ander leerwerkbedrijf om onze kaartmolens schoon te maken, te recyclen en te leren om van oude molens nieuwe te maken. We kijken ook naar slimme manieren om onze producten te vervoeren en aan te vullen bij klanten. De aanvulling (kaarten) voor de molens en wanden bezorgen we bijvoorbeeld los en we kijken hoe de molens en wanden zo min mogelijk ruimte innemen bij het transport.”
Nieuwe inzichten voor mogelijke stappen
Naast het in kaart brengen van wat er al gebeurt bij Hallmark, kijkt Cirkellab naar circulaire kansen. Een daarvan is bijvoorbeeld het scheiden van afval in het bedrijf. Het advies is om meer in te zetten op het apart houden van papier en plastic in het magazijn. En afvalbakken met meer afvalstromen te plaatsen op kantoor, zodat medewerkers afval in aparte bakken kunnen gooien. Ook krijgt Hallmark het advies om een groen dak en/of groene gevel aan te leggen. Tamara licht meer aanbevelingen toe: “Een ander advies is om te durven communiceren over duurzaamheid. Vertel gewoon wat je doet, overdrijf niet. Zo maak je je medewerkers er bewust van en je laat zien aan de buitenwereld wat je doet. Daarnaast adviseert Cirkellab om te stoppen met het verpakken van kaarten in plastic. Doe dit alleen nog als het echt nodig is, zodat de kaart compleet blijft. Daarnaast krijgen we het advies om onze kaartenmolens meer standaard te maken. Maar ook: ga na hoe je de molens bouwt en of er duurzamere keuzes zijn voor het materiaal.”
Hoe krijg je die veranderingen voor elkaar?
Ook daar geeft Cirkellab tips voor. Tamara: “Wat ik ook echt een meerwaarde vindt van de circulair voucher is de brede kennis en het grote netwerk van Cirkellab. Zij weten precies welke subsidies er zijn die op ons van toepassing zijn. Ze hebben ons tips gegeven voor het vergroenen van ons pand, zoals het doorspoelen van de wc’s met regenwater. Ook brengen ze ons in verbinding met mogelijke nieuwe partners om mee samen te werken op het gebied van duurzaamheid.” Kortom: Hallmark is goed op weg en heeft via de circulair voucher waardevolle tips gekregen om meer stappen te zetten. Zo dragen ze hun steentje bij aan een circulaire economie in 2050!
Capelle aan den IJssel zet stappen naar een circulaire economie in 2050. Samen zorgen we dat we zuiniger omgaan met onze grondstoffen en dat afval niet meer bestaat. Dit doen we door onze spullen langer te gebruiken, te repareren en een tweede leven te geven. Zo wordt oud altijd weer nieuw.