Groene aanslag bestaat uit algen en (korst)mossen en draagt bij aan de biodiversiteit. Ze hebben een belangrijk aandeel in het opnemen van CO2 en het produceren van zuurstof. Ook zijn ze voer voor slakken. Die worden vervolgens weer gegeten door egels, tuinvogels en ooievaars. Reden genoeg om de groene aanslag te laten zitten. Zeker op de tegels waar nauwelijks op gelopen wordt.
Een belangrijke reden om de aanslag weg te halen, is om te voorkomen dat u onderuit gaat. Want de aanslag kan wel glad zijn. Hoe u dat doet? Gewoon ‘ouderwets’ met de handborstel en een emmer warm water. Dat werkt het beste en is de meest milieuvriendelijke keuze. Volg dit stappenplan en het terras ziet er weer uit als nieuw.
Stap 1: Voorbereiding
Kies een zonnige dag uit, het liefst als er tenminste twee dagen geen regen voorspeld wordt. Zorg voor een emmer, warm water, groene zeep, harde handborstel of luiwagen (een bepaald soort bezem) en een tuinslang.
Stap 2: Veeg het terras schoon
Veeg het terras eerst schoon met een harde bezem. Zo verwijdert u alvast het losliggende vuil als bladeren, gras en takjes. Tegelijkertijd borstelt u de groene aanslag alvast een beetje los.
Stap 3: Schrobben met water, zeep of zand
Er zijn verschillende manieren om groene aanslag te verwijderen van de terrastegels. Vaak is schrobben al genoeg. Probeer dit eerst met heet water, dit werkt meestal direct. Is het terras te groen aangeslagen? Gebruik dan groene zeep. Dat is biologisch afbreekbaar en dus milieuvriendelijk. Maak het terras nat met de tuinslang. Los vijf eetlepels groene zeep op in een emmer (10 liter) heet water en verdeel dit over het terras. Ga vervolgens met een goede borstel of bezem te werk om de tegels schoon te schrobben. Besteed extra aandacht aan plekken met veel aanslag. Laat het zeepmengsel enige tijd (ongeveer 15-30 minuten) inwerken op de tegels. Spoel het oppervlak grondig af met de tuinslang. Zorg ervoor dat alle zeepresten worden verwijderd.
Hogedrukreiniger: geen goed idee
De groene aanslag wegspuiten met een hogedrukreiniger gaat makkelijk en snel. Maar het is geen goed idee. U spuit hiermee ook de voegen tussen de tegels weg. De kracht waarmee het water op de tegels komt, kan de bovenste laag van tegels beschadigen. De toplaag wordt dan poreus en vatbaar voor vlekken. Ook zorgt dit ervoor dat de groene aanslag nog veel sneller terugkomt. En: denk ook aan de buren. Niemand wordt blij van een hele zaterdagmiddag met het geluid van een hogedrukspuit.
Houd azijn, zout of soda uit de tuin
Er zijn tal van huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die groene aanslag van klinkers of terras laten verdwijnen. Let wel op dat middelen als azijn, chloor, zout en soda minder onschuldig zijn dan ze lijken. Ze brengen schade toe aan omliggende tuinplanten. De EU heeft het gebruik van schoonmaakazijn voor het terras niet voor niets verboden. Het middel is, net als zout en chloor, schadelijk voor het bodemleven en insecten. Niet alleen de algen en het onkruid verdwijnt, ook flora en fauna die u wél in de tuin wilt hebben.
Groene aanslag voorkomen?
Groene aanslag is eigenlijk niet te voorkomen. Het zijn mossen en algen die graag groeien op relatief donkere en vochtige plekken. Tijdens een donkere, natte herfst en winter vormt zich vanzelf een groene laag op de tegels. Wat helpt is om het terras van een goede afwatering te voorzien, zodat er geen water op blijft staan. Ook het snoeien van bomen kan helpen om groene aanslag te voorkomen. Daardoor is er meer lichtinval in de tuin. En groene aanslag voelt zich juist thuis op schaduwplekken. Veeg regelmatig het terras of tuinpad zodat u kleine zaailingen en mos verwijdert nog voor ze zich vastzetten op de tegels. Gebruik hiervoor gerust ook wat extra zand op de tegels. Speciaal zand, wat ook gebruikt wordt bij het invoegen, is ideaal.
Minder tegels = minder groene aanslag
U kunt zich ook afvragen of al die tegels wel nodig zijn? Minder verharding in de tuin betekent minder groenaanslag en minder werk. Meer tijd dus om van de tuin te genieten! Kies liever voor een kleiner terras en maak het tuinpad niet groter dan nodig is. Meer groen in de tuin betekent ook dat het water makkelijker weg kan. Algen en mos krijgen zo minder kans om te groeien.
Nog een tip: door te kiezen voor minder gladde verharding of halfverharding is de noodzaak om de aanslag te verwijderen vanwege gladheid ook minder groot.
Wip tegels de tuin uit
Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, is Nederland beter bestand tegen extreme regen en hitte. En dat geldt ook voor onze eigen gemeente. Daarom doen we ook dit jaar mee met het NK Tegelwippen.