De regio komt hiermee in totaal op 330.000 huishoudens aangesloten op een warmtenet.
Momenteel zijn dat 112.000 huishoudens. Zo zijn er tienduizenden huizen in Rotterdam en Capelle aan den IJssel die verwarmd worden met restwarmte uit de Rotterdamse haven.

Maar een warmtenet kan ook gevoed worden door uit de grond opgepompt warm water (geothermie). Door deze verschillende mogelijkheden kan de warmtetransitie versneld worden en worden zowel huishoudens als bedrijven voorzien van duurzame, betaalbare energie.

‘Van het gas af’

Alle 21 gemeenten in het genoemde gebied (2,5 miljoen inwoners) zijn, net als andere energieregio’s in het land, druk bezig om woningen ‘van het gas af’ te krijgen. Ze moeten wel, zo wijzen ze op landelijke afspraken. Zo is het doel dat er in 2050 niet meer gekookt of verwarmd wordt met aardgas. Het eerste alternatief is een warmtepomp, maar op veel plekken is het elektriciteitsnet al overvol of zit het zelfs op slot. Dus is het volgens de regio het beste om zoveel mogelijk woningen aan te sluiten op warmtenetten.

Oplossing voor netcongestie

Gedeputeerde Provincie Zuid-Holland, Berend Potjer: “Netcongestie is in onze provincie een groot probleem. We hebben grote en unieke mogelijkheden voor regionale warmtebronnen en warmtenetten. Daarmee kunnen we het stroomnetwerk flink ontlasten. Als we hier nu niet op inzetten, loopt het stroomnetwerk verder over, lopen we miljarden aan economische schade op en raken de klimaatdoelen ver uit zicht.”

Collectieve warmtenetten bieden niet alleen een betaalbaar alternatief voor aardgasvrije oplossingen, maar verminderen ook de druk op het elektriciteitsnet. Door te investeren in warmtenetten ontstaat stabiliteit in de aanleg en zekerheid voor aannemers, installateurs, consumenten en bedrijven. Dit vertrouwen is essentieel om de energietransitie te versnellen.

Samenwerking voor een duurzame toekomst in Zuid-Holland

De realisatie van een warmtenet duurt gemiddeld zeven tot acht jaar. Om deze investeringen nu mogelijk te maken, is ondersteuning vanuit het Rijk ook op de lange termijn cruciaal. De energieregio, bestaande uit 21 gemeenten, vier waterschappen en de Provincie Zuid-Holland, werkt hiervoor nauw samen met het Rijk, marktpartijen en lokale overheden.

De energieregio wil snel met diverse ministers in gesprek over de problemen. Hun voornaamste wensen? Ten eerste dat de Wet collectieve warmte snel wordt aangenomen. Dat moet voor meer duidelijkheid zorgen. Zo krijgen overheden meer zeggenschap over warmtenetten en worden de kosten voor warmte losgekoppeld van de gasprijs. Ook zou een prijsgarantie voor huishoudens ‘het vertrouwen van de inwoners’ terug kunnen winnen. En ten derde willen de regiogemeenten dat er voldoende subsidies beschikbaar zijn om warmtenetten van de grond te krijgen.