Als de koelkast of vriezer op een warme plek staat, zal hij harder moeten werken om te koelen. Kies dus niet voor een plaats naast de oven of in de volle zon. Staat uw koelkast los in de keuken? Maak dan regelmatig de achterkant schoon. En zet hem altijd minstens 10 cm vanaf de muur. Dan kan de koelkast de warmte goed kwijt. Staat je koelkast op 4 graden en je vriezer op -18 graden? Prima. Kouder is helemaal niet nodig.

Schoon en ijsvrij

Naast het schoonmaken heeft een koelkast vrij weinig onderhoud nodig. Maak het rubber van de koelkastdeur regelmatig schoon. Dan blijft het rubber soepel en sluit de deur goed. Ontdooi het vriesgedeelte of vriezer regelmatig. Het kost niet alleen extra tijd om een pizza uit de lade te pakken, het kost ook extra geld. Want elke 2 mm ijs kost al gauw 10% meer energie. Verwijder het regelmatig. Doe dit bij voorkeur in de winter als het vriest. Dan blijft de inhoud langer koud.

Vol of leeg?

Wist u dat het indelen van de koelkast ook invloed heeft op de werking van het apparaat? In een keer boodschappen voor de hele week doen is handig. Maar als u té veel bewaart, kan de koelkast kapot gaan. Even alle flessen naar achteren drukken is dus af te raden, omdat het de luchtcirculatie belemmert. Hierdoor moet het apparaat harder werken om op de juiste temperatuur te blijven. Dit is een enorme belasting voor de accu. Het kan na verloop van tijd veel schade veroorzaken.

Te leeg is echter ook niet goed. Hoe leger de koelkast of vriezer, hoe meer energie het apparaat verbruikt om te koelen. De gekoelde inhoud is namelijk ook een soort koelelement, dat de boel in zijn geheel koel houdt. Tip: zet geen warme maaltijden in de koelkast, maar laat het vershoudbakje afkoelen buiten de koelkast vóór u deze koel opbergt. Ook dan moet het apparaat namelijk extra hard werken. Andersom is het wél een goed idee om bakjes uit de vriezer te laten ontdooien in de koelkast. Weer een extra koelelement!