Verwarming verbruikt het meeste gas. Vooral in de koude maanden kunnen de kosten flink oplopen. Zet de verwarming niet hoger dan 19 of 20 graden. Is dit te koud? Trek dan een trui aan. Dikke sokken en een dekentje op de bank zijn onmisbaar als u tv kijkt en stil zit.
Inrichting
Zet geen meubels voor de radiator. Met tapijt of een vloerkleed blijft meer warmte behouden. Houd gordijnen ’s avonds en ‘s nachts dicht. Dan verliest u minder warmte door de ramen. Schijnt overdag de zon? Laat die dan zeker binnenkomen: gordijnen open! Houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten. Last van tocht? Ga aan de slag met tochtstrips. Ook via de brievenbus kan veel kou het huis binnen komen. Een simpele oplossing is een flap voor de brievenbus aan de binnenkant van de deur.
Technische oplossingen
Programmeer de verwarming zodat die alleen aanstaat wanneer u thuis bent. Verwarm alleen de kamer waar u veel bent. Neem een slimme thermostaat die via een app of telefoon te besturen is. Laat de cv-ketel jaarlijks onderhouden en goed instellen. Ontlucht de radiator ten minste één keer per jaar. Infrarood verwarming kan handig zijn als bijverwarming op een bepaalde plek, bijvoorbeeld een zithoek. De verwarming kan dan uit of nog lager.
Luchten
Veel mensen onderschatten het effect van luchten. Bij de een staan de roosters altijd open, waardoor het tocht. Een ander lucht helemaal niet. Dan wordt de lucht in huis te vochtig. Het huis is dan moeilijker te verwarmen.
Vraag een Energiecoach aan
Nog meer advies nodig? De Energiecoach geeft u persoonlijke en praktische tips. U kunt ze direct toepassen, zoals de temperatuur van uw koelkast verhogen, de cv-ketel goed afstellen en de verwarming ’s nachts lager zetten.