Het hooikoortsseizoen is voor veel mensen een uitdagende periode. Niesbuien, een loopneus, tranende ogen en jeuk. We ademen meer dan 25.000 keer per dag en brengen zo’n 80% in huis door. Met de lucht die we in huis inademen, komen er ook veel andere niet zichtbare stoffen en deeltjes ons lichaam binnen: grofstof, fijnstof, schimmels, pollen, roetdeeltjes, bacteriën en virussen.
In het voorjaar en de zomer binnen blijven met de ramen potdicht, is geen optie. Natuurlijk bestaat er medicatie voor hooikoorts. Maar zelf kunt u ook actie ondernemen. Zorg voor een gezond binnenklimaat in uw woning. Het hele jaar door goed ventileren, beperkt de klachten die horen bij hooikoorts.
Ventilatie voor gezonde binnenlucht
Tijdens het voorjaar kunnen pollen door warmte en wind de woning binnendringen. Door een regelmatige afvoer van vuile lucht en de aanvoer van schone lucht in uw woning, beperkt u de effecten van hooikoorts. Het huis ventileren door ramen open te zetten, verergert de allergieklachten juist. De lucht die zo van buiten naar binnen komt, wordt namelijk niet gefilterd.
Goede ventilatie is belangrijk omdat het bijdraagt aan uw gezondheid. In veel woningen is de ventilatie onvoldoende. Welk type ventilatie werkt het beste tegen hooikoorts? Dat is een combinatie van zowel natuurlijke als mechanische ventilatie voor het verversen van de binnenlucht.
Natuurlijke ventilatie
Huizen die gebouwd zijn tot ongeveer 1980, maken gebruik van natuurlijke ventilatie. Dit gaat via raampjes en roosters (dus geen mechanische afvoer). De ventilatie kunt u verbeteren met een ventilatiesysteem dat warmte terugwint. In de zomer zorgen de raampjes en roosters voor de frisse lucht. In de winter houdt u deze dicht en schakelt u het ventilatiesysteem in.
Het openen van ventilatieroosters heeft enkel een optimale werking in combinatie met een goed onderhouden ventilatiesysteem, zoals mechanische ventilatie of een warmte terugwin unit (WTW). Controleer regelmatig of de roosters goed werken en houd ze goed schoon.
Mechanische ventilatie
Bij mechanische ventilatie voert een ventilatiesysteem de vuile lucht af. Mechanische ventilatie wordt vanuit één ruimte geregeld. Hierdoor blijft de luchtkwaliteit in het hele huis goed. U bent dus in elke ruimte in het huis beschermd tegen vuile lucht en pollen.
Dit is ook het geval in natte ruimtes (badkamer en keuken). Mechanische ventilatie voert ook vocht af. Dit voorkomt schimmels en bacteriën. Voor een optimale werking van een mechanisch ventilatiesysteem, raden we u aan om het systeem minimaal eens in de 4 à 5 jaar te laten reinigen.
Warmte terugwin unit (WTW unit)
Een WTW unit voert vuile lucht af én verse lucht in. Hierdoor worden de aanwezige pollen en andere allergenen in huis systematisch naar buiten. U krijgt er schone, verse lucht voor terugkrijgt. Daarnaast blijft de temperatuur het aangenaam in huis. De warmte terugwin unit verwarmt de toevoerlucht met de warmte van de afgezogen lucht.
Belangrijk is om de filters van het systeem eens per 6 tot 12 maanden te vervangen. En laat het systeem minimaal eens in de 4 à 5 jaar te reinigen.
Isoleren, dan ook ventileren
Als u energiezuinig wilt wonen, begint u vaak met het isoleren van de muren en het dak. Verstandig! Maar vergeet de ventilatie niet! Schone lucht is een noodzaak voor iedereen. Niet alleen de buitenlucht, maar ook de binnenlucht moet schoon zijn voor een goede gezondheid. Dit is vaak niet het eerste waar u aan denkt als je je huis gaat verduurzamen. Maar het is van groot belang.
Lees ook: Ventileren: meer dan even luchten