Feit: een airconditioning zorgt op warme dagen voor een koel huis. We zien ze ook bij steeds meer huizen in Capelle. Maar een airco is ontzettend slecht voor het milieu. Ten eerste bevat het apparaat koudemiddelen. Dit heeft impact op het klimaat: er lekt gemiddeld een paar procent van weg. Dat lijkt misschien niet veel, maar heeft wel effect. Het komt in de lucht. De ozonlaag breekt die stoffen niet af en de airco draagt daarom bij aan het broeikaseffect.
Een airco gebruikt veel meer energie dan een ventilator. Het zijn echte energieslurpers. Ook goed om te weten: juist op warme dagen helpt een mobiele airco nauwelijks om de temperatuur omlaag te brengen, terwijl het energiegebruik hoog is. Na een warme zomer merkt u dat financieel. En dan zijn er nog de grondstoffen die worden gebruiken om een airco te maken, ook geen groene goedheden. Genoeg redenen om te kijken naar alternatieven.
Ventilator: goedkoop en klimaatvriendelijk
Een ventilator zorgt voor verkoeling door de luchtstroom: die voert lichaamswarmte af en laat zweet verdampen. Het apparaat werkt extra goed in combinatie met koude flessen water ervoor. Ook kunt u de woning koel houden door overdag de ramen en gordijnen gesloten te houden. Er zijn allerlei soorten ventilatoren, de meest gebruikte zijn een plafondventilator, tafelventilator, staande ventilator en torenventilator (‘ventilatorzuil’).
Een ventilator verbruikt veel minder stroom dan een airco. Een vaste single split airco, die één kamer verwarmt, verbruikt voor 200 uur koelen ongeveer 150 kWh aan stroom. Dat is in vergelijking met een gewone ventilator die 200 uur aanstaat maar liefst 15 keer zoveel!
Dure mobiele airco
Nog een vergelijking: als u een ventilator 110 uur gebruikt, kost dat 5,5 kWh aan stroom. Een mobiele airco die 110 uur aanstaat, verbruikt 110 kWh. Dat is 20 keer zo veel! Daarnaast is een mobiele airco 10 keer duurder om te kopen dan een goede ventilator. Koop dus géén mobiele airco, ook niet in een opwelling. U gebruikt hem vooral op heel warme dagen, maar juist dan helpt hij nauwelijks om de temperatuur omlaag te brengen, terwijl het energieverbruik hoog is. En laten we eerlijk zijn: hoe vaak is het nu echt heet in Nederland?
Tips voor een koel huis
Een huis dat minder warm wordt, hoeft ook minder te worden gekoeld. Oftewel, voorkomen is beter dan genezen.
• Zorg vooral dat het in huis niet te veel opwarmt. Zonwering, gordijnen en ramen dicht, goede isolatie en bomen in de tuin zijn de top-tips.
• Zet ’s avonds, ’s nachts of heel vroeg in de ochtend alle ramen open om ervoor te zorgen dat het goed doorwaait.
• Zonwering aan de buitenkant werkt twee keer zo goed als zonwering aan de binnenkant van een raam. Kies het liefst voor zonneschermen, luifels, markiezen, luiken, screens of rolluiken aan de buitenzijde. Een goedkope en tijdelijke oplossing is een schaduwdoek.
• In een kamer onder een plat dak kan het heel warm worden. Overweeg sedumplantjes of ander groen op het dak te plaatsen. Groen op, tegen of rondom het huis zorgt voor extra verkoeling.
Toch een airco?
Kies voor een airco met natuurlijk koudemiddel. Daarvan is de milieu impact lager dan synthetische koudemiddelen (ongeveer drie keer zoveel als CO2).
Beperk het gebruik van de airco tot de écht hete zomerdagen, waarop het binnen warmer is dan 25 graden bijvoorbeeld. Zet op andere dagen vaker de ventilator aan.
Maak bewust gebruik van de airconditioning. Koel niet alle ruimtes tegelijk, zet de airco niet op de hoogste stand en pleeg regelmatig onderhoud.