(Zeer) zeldzame, bijzondere waarnemingen

  • Deze zomer zijn vier zéér zeldzame insectensoorten gevonden in onze stad. Het gaat om de Mexicaanse zwartsteel (wesp), de glansheremietwants, de iepenridderwants en het boogvlekkapoentje. Twee van deze soorten, de Mexicaanse zwartsteel en iepenridderwants, komen van oorsprong in Noord-Afrika en Zuid-Europa voor. Door het opwarmende klimaat hebben zij inmiddels ook Nederland bereikt.
  • Een andere zeer zeldzame waarneming was het stinkend streepzaad. Deze plant komt in Nederland maar op enkele plekken voor, wat de waarneming extra bijzonder maakt. Stinkend streepzaad dankt zijn naam aan de blaadjes die ruiken naar bittere amandelen.
  • Eén waarneming was zo bijzonder dat deze door waarneming.nl verborgen is in de BioBlitz. Dit om te voorkomen dat er wat gebeurt met de plant. Een werknemer van de gemeente vond een zeldzame soort orchidee: het hondskruid. Normaal groeit deze orchidee in Zuid-Limburg of langs de kust.

Opvallende waarnemingen

  • Niet alleen in het voorjaar, maar ook deze zomer is de bosuil regelmatig gehoord en gezien in het Schollebos. Uit de waarnemingen blijkt dat Capellenaren ook jonge bosuilen hebben gespot. Dit laat zien dat het Schollebos langzaam een ouder bos begint te worden, waar vogels zoals de bosuil, zich thuis voelen en zich voortplanten.
  • Het paddenstoelenseizoen gaat bijna van start. Toch zijn er al opvallende paddenstoelen te vinden in Capelle. In de heemtuin zijn de eerste inktviszwammen gezien. Deze paddenstoelen hebben hun naam gekregen door de grote ‘tentakels’ die uit de zwam groeien, die lijken op de tentakels van een inktvis.
  • De meest waargenomen soorten in onze BioBlitz zijn twee vlinders. Het bont zandoogje en de atalanta staan op nummer één en twee. Veel mensen vinden vlinders leuk en willen daarom weten wat voor vlinder ergens vliegt. Ze maken daardoor eerder een melding van een vlinder dan bijvoorbeeld van een vlieg of een mier. Dat geldt dus ook voor Capellenaren.
  • Andere veel waargenomen soorten zijn bijvoorbeeld de honingbij, merel, ekster en het Aziatisch lieveheersbeestje. Ook melden Capellenaren regelmatig opvallende soorten zoals de ooievaar, dagpauwoog (vlinder) en de blinde bij (zweefvlieg die vaak wordt aangezien voor een honingbij).

Doe mee en help meer soorten te ontdekken

De BioBlitz loopt van 1 april 2024 tot en met 31 maart 2025 in Capelle. In dit jaar willen we graag kijken of het mogelijk is om 1.700 soorten wilde dieren, planten en paddenstoelen te vinden. Inmiddels zitten we met 1582 soorten op 93% van het doel! Nu de zomer voorbij is, wordt het een stuk rustiger in de natuur. De meeste dieren bereiden zich langzaam voor op hun winterslaap of trekken naar warmere gebieden. Wel komen nu enkele laatbloeiende planten en een hele hoop paddenstoelen op.

Kunnen we misschien al de 100% halen vóór de winter? Help mee nieuwe soorten ontdekken en doe mee aan de BioBlitz! In het nieuwsbericht Doe mee aan de BioBlitz in Capelle leggen we uit hoe u meedoet.