De borders in uw tuin helemaal netjes maken hoeft niet. Laat bijvoorbeeld de stengels van vaste planten die in de winter afsterven staan tot het voorjaar. Daardoor biedt u kikkers en egels een schuilplaats. Spinnetjes en kleine kevertjes verstoppen zich tot het voorjaar ook tussen de planten. Insecten zoals bijen en lieveheersbeestjes komen de winter door in holle stengels van planten. Vogels eten de zaden van planten die uitgebloeid zijn. Wat u wel kunt doen is ongewilde kruidenplantjes (onkruid) weghalen én een mulchlaag aanbrengen in de borders. Deze laag met compost, houtsnippers, bladaarde, compost of grind isoleert de plantenwortels. Vorst kan daardoor minder snel de wortels van de planten aantasten. Wormen helpen u om deze laag mulch door de grond te werken.
Herfstbladeren laten liggen en verzamelen
In het najaar liggen in de tuin kleurrijke herfstbladeren. Laat de hoopjes bladeren tussen de struiken en planten liggen. Dat isoleert én er zitten veel voedingsstoffen in die goed zijn voor de grond. Daarnaast bieden de bladeren schuilplaatsen voor bijvoorbeeld egels. Haal wel de blaadjes weg uit het gras. Dan krijgt het gras voldoende lucht. Maai het gras nog één keer, maar laat het wel wat langer. Vis ook de losse bladeren uit de vijver en knip afgestorven oeverplanten weg. Zo blijft er voldoende zuurstof in de vijver. Verwijder de vijverpomp en fonteintjes, maak ze schoon en bewaar ze vorstvrij. Van de losse bladeren kunt u bladaarde maken. Daarvoor stopt u droge bladeren in een plastic zak. Stamp ze aan, maak een paar gaatjes onderin en zet de gevulde zak een jaar weg.
Snoeien en beschermen
In de winter zijn de meeste bomen, struiken en heggen toe aan een snoeibeurt. Ze zijn dan in winterrust. Gebruik het snoeiafval en de losse takken voor het maken van een takkenril in de tuin. Vogels, insecten en egels schuilen ertussen en vinden er eten. Verplaats niet winterharde planten naar binnen en biedt potplanten die het nodig hebben extra bescherming. Kwetsbare mediterraanse planten zoals de olijfboom, beschermt u in de winter tegen vorst met bijvoorbeeld jute of vliesdoek. Inheemse planten kunnen goed tegen de Nederlandse winterse kou.
Plant bloembollen, bomen en andere planten
Plant voor er vorst is bloembollen van voorjaarbloeiers. Zo hebben insecten zoals vlinders en bijen in het voorjaar wat te eten. Daarnaast is de herfst een goed moment om bomen en heesters te planten. Doe dit ook voordat de vorst intreedt. De grond is dan nog lekker warm en vochtig. Perfect voor planten om goed te wortelen en in ruststand te gaan. Als het lente is, dan beginnen ze meteen te groeien. Zo heeft u door de bloembollen en nieuwe planten in het voorjaar een groene, bloeiende tuin.
Winterverblijf voor vogels
Heeft u een nestkastje voor vogels in de tuin hangen? Bouw het nestkastje om tot overwinteringsplek. Haal hiervoor eerst het nestkastje leeg en maak het grondig schoon. Daarna vult u het kastje met isolerend materiaal, zoals droge wol, hooi of houtwol.
Kijk voor meer tips voor een groene tuin op Ga voor groen in elk seizoen.