Onze chefkok (en Projectleider Duurzaamheid) Michael van Hulst ging de keuken in en liet ons deze recepten proeven. Makkelijk te maken en vol ingrediënten uit uw eigen kruidentuin.

Kruidenboter van salie boter

Breng de Italiaanse keuken met uw eigen kruiden op tafel. Met salie uit eigen tuin (of balkon) maakt u eenvoudig een heerlijke kruidenboter. Salie is een muntsoort met een sterke kruidige aardse smaak. Gebruik salie subtiel. Een heerlijke start van een mooie zomerborrel met antipasti.

Ingrediënten:
– 250 gram roomboter
– 15 gram verse salie
– 1 teentje knoflook

Bereidingswijze:
– Hak de salie met een koksmes fijn. Dit hoeft niet superfijn, want het is wel lekker als de stukjes salie herkenbaar terug te vinden zijn.
– Doe de roomboter (op kamertemperatuur) in een plastic mengkom en mix deze met handmixer goed door elkaar tot deze mooi luchtig is.
– Pers de knoflook met een knoflookpers uit en voeg toe.
– Breng de boter op smaak met peper en zout.
– Pak een stuk plastic folie. Schep hier de salie boter op en modelleer de boter een beetje tot een rol. Rol vervolgens het plastic folie strak op en draai dicht aan de uiteinden.
– Zorg dat de salie boter een mooie ronde vorm heeft, voordat u hem in de koelkast legt.
– Laat minimaal 3 uur in de koelkast opstijven.
– Snijd vlak voordat je de boter wilt serveren plakjes van de salie boter rol.
Bron: aantafelbijanna.nl

Zeebaars

Voor een heerlijk visgerecht ga ik op donderdag naar vishandel Bram Muys op de Capelse markt (naast ons Energieloket). Bijvoorbeeld voor een verse zeebaars. De zeebaars is een witvis met een pure milde en wat zoetige smaak. Niet vet met een fijne en toch stevige structuur. Ook deze is onder andere afkomstig uit Italië. Natuurlijk letten we op ASC keurmerk bij gekweekte vis. In combinatie met dille en tijm uit mijn eigen tuin en de citroenen uit de boom is deze vis eenvoudig op tafel te zetten.

Ingrediënten (4p):
– 1 hele zeebaars van circa 1 kg of 2 van 500 gr, schoongemaakt, vel laten zitten
– 2 takjes dille
– 5 takjes tijm
– 1 biologische citroen
– appelciderazijn
– 1 el kappertjes
– 100 gr zongedroogde tomaten, grof gehakt
– bakolijfolie
– zout en zwarte peper
– 1 kg krieltjes in de schil, schoongeboend

Bereidingswijze:
– Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een groot bakblik of een ovenschaal klaar waar straks alles in past. Zowel de krieltjes als de vis.
– Kook de krieltjes 5 minuten voor in kokend, gezouten water. Giet daarna af en halveer ze.
– Spoel ondertussen de zeebaars onder de koude kraan, zowel aan de buiten- als binnenkant. Dep de vis daarna droog met keukenpapier en maak 3 inkepingen per zijde met een scherp mes. Smeer ‘m licht in met bakolijfolie en bestrooi aan de buiten- en binnenkant met zout en peper. Vul ‘m daarna met 2 takjes dille, 2 takjes tijm en 3 plakjes citroen.
– Tip: U kunt hier natuurlijk ook nog dunne plakjes knoflook aan toevoegen.
– Meng de krieltjes in de ovenschaal met een scheutje appelciderazijn en bakolijfolie, de kappertjes, zongedroogde tomaten, 3 takjes tijm, goede snuf zout en wat peper.
– Leg de zeebaars op de krieltjes en sprenkel de witte wijn over de vis en de krieltjes. Als laatste druppelt u ook nog wat bakolijfolie over de vis.
– Zet de ovenschaal voor circa 30 minuten in de oven. Deze tijd is gebaseerd op mijn zeebaars die bijna 1 kg was. Kleinere zeebaarzen kunnen wat eerder klaar zijn. Check in het dikste deel van de vis of het vlees helemaal wit is en niet meer transparant oogt. Dan zit u goed.
– Fileer de zeebaars langs de graat en serveer met de krieltjes en overgebleven plakjes citroen. Als u nog verse dille en tijm hebt, kunt u daar wat van fijnhakken en erover strooien.
Bron: francescakookt.nl