Voordat we de waarnemingen in duiken, willen we iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan de Capelse BioBlitz. We hebben van 1 april 2024 tot en met 31 maart 2025 geen 1.700 soorten, maar meer dan 1.900 soorten gevonden in onze stad. De een gaf één waarneming door, terwijl een ander honderden waarnemingen heeft gemeld. Elke waarneming telt: dus bedankt voor uw inzet!

Zeldzame waarnemingen afgelopen winter

In de winter is het in de natuur een stuk rustiger. Insecten zijn diep weggekropen, vogels trekken naar het zuiden en veel zoogdieren gaan met winterslaap. De kans om zeldzame soorten tegen te komen is dan een stuk kleiner. Toch is het gelukt. Er zijn twee zeldzame korstmossen gevonden: het kort schriftmos en het steeloogje. Ook is de Brachysteles parvicornis in Capelle gezien. Dat is een soort wants die nog geen Nederlandse naam heeft. Dit insect leeft van oorsprong in Noord-Afrika en West- en Zuid-Europa, in Nederland wordt de wants zelden gezien.

Opvallende waarnemingen deze winter

Wetenschappers zijn vaak creatief met namen voor nieuwe soorten. Zeker bij de (korst)mossen kiezen ze vaak bijzondere namen om zo de ene soort van de andere soort te onderscheiden. Afgelopen winter zijn soorten met bijzondere namen gevonden in onze stad. Het gaat om het stofglimschoteltje, het plat dambordje, de grijze haarmuts, de sinaasappelkorst en het kauwgommos. Soms is de vergelijking ver te zoeken, maar vaak snap je na zien van een foto waarom de (korst)mos zo heet. Kijk maar naar de sinaasappelkorst!

Wat leverde de BioBlitz op?

  • Er zijn in 365 dagen ruim 13.600 waarnemingen binnen gekomen. Dit kunnen ook meerdere waarnemingen van één soort zijn. Als we filteren op de meeste waarnemingen, dan staat de blauwe reiger met 134 waarnemingen stipt bovenaan. Gevolgd door de koolmees (114 keer), de ekster (113 keer) en de meerkoet (110 keer).
  • Opvallend is zelfs dat in de top 10 acht vogels staan. Ook bij het aantal waarnemingen per groep staan vogels bovenaan met zo’n 3.500 waarnemingen, gevolgd door planten (zo’n 3.000) en paddenstoelen (zo’n 1.600).
  • Welke soort is het minst vaak waargenomen? Er zijn ruim 700 soorten planten, dieren, (korst)mossen en schimmels die maar één keer zijn waargenomen in de hele BioBlitz. Dit betekent niet automatisch dat ze zeldzaam zijn in Capelle. Het kan ook zijn dat deze soort weinig opvalt, waardoor er meldingen van binnenkomen.
  • Tijdens de gehele BioBlitz zijn er 18 zeldzame en 5 zeer zeldzame soorten gevonden in Capelle. Dit is zo’n 1% van alle waarnemingen.
  • Als laatste kunnen we deze BioBlitz vergelijken met de gegevens van 2023. Op waarneming.nl wordt automatisch een BioBlitz voor een heel kalenderjaar (1 januari – 31 december) bijgehouden per gemeente. In Capelle zien we dat het aantal waargenomen soorten sterk vooruit is gegaan. Van 1667 soorten in 2023 naar 1924 in onze BioBlitz (1 april 2024 – 31 maart 2025). Ook zien we dat het aantal waarnemers omhoog is gegaan. Van 450 in 2023 naar 538 in onze BioBlitz. Er zijn dus steeds meer mensen die gebruik maken van waarneming.nl of de ObsIdentify app.

Wilt u meer weten? Bekijk zelf de resultaten van de Capelse BioBlitz op waarneming.nl. Of lees terug welke bijzondere waarnemingen er in onze stad waren in de lente, zomer en herfst.