Wat heb je gedaan om je huis duurzamer te maken?
“Toen ik hier kwam wonen heb ik meteen de kozijnen vervangen. De ruiten waren stuk en de kozijnen sloten niet goed aan. Daardoor tochtte het in huis en was het vochtig. Met de nieuwe kozijnen werd het veel warmer. Na de kozijnen heb ik ook de bodem geïsoleerd. Op het zand in de kruipruimte heb ik tegels gelegd en langs de leidingen ligt nu een schelpenpad. Hierdoor stroomt opkomend grondwater snel weer weg. Dit helpt enorm tegen vocht in de kelder en isoleert ook de vloer.”
“Mijn vorige werkgever had een infraroodcamera. Daarmee kon ik precies zien waar het koud en warm was in mijn woning. Zo kwam ik erachter waar koude lucht mijn huis binnenkwam en waar het tochtte. Op zolder lekten er bijvoorbeeld een paar holle ruimtes. Die heb ik dichtgemaakt.”
“In Schollevaar zijn alle woningen al van het gas af. Dat was dus al duurzaam aan ons huis. Maar de centrale die ons water verwarmt, gebruikt nog steeds gas. Hier kan ik zelf niets aan veranderen, maar de gemeente en de centrale kunnen hier vast iets aan doen.”
Waarom wilde je je huis duurzamer maken?
“Ik wilde graag meer comfort in huis. Het was koud en vochtig en dat wilde ik oplossen. Nu is het lekker warm. Ook besparen we nu op de energiekosten. Van mijn energiebedrijf krijg ik elke maand een overzicht. Daaruit blijkt dat wij als gezin minder energie verbruiken dan gemiddeld.”
Kostte het veel geld om je huis te verduurzamen?
“Ik ben heel handig, dus ik kan veel werkzaamheden zelf uitvoeren. Duurzame maatregelen zijn vaak niet goedkoop. Niet iedereen heeft daar geld voor. Door je huis zelf te isoleren bespaar je geld. Dat is best handig als je eenverdiener bent, zoals ik.”
“Duurzamer worden betekent ook keuzes maken. Je kunt niet alles tegelijk verbeteren. Ik heb eerst de kozijnen vervangen en de bodem geïsoleerd. Pas later begon ik aan de badkamer en wc. Sinds januari zijn die geïsoleerd met folie en isolatieblokken van styrodur, een kunststof. Het zijn net bunkers nu, je merkt het verschil direct.”
Wat wil je graag nog duurzamer maken?
“Mijn vrouw en ik willen graag zonne-energie opwekken. Ons dak ligt daarvoor goed, we hebben veel zon. Ook zijn onze dakpannen aan vervanging toe. Maar we willen het liefst dakpannen die energie opwekken, geen losse zonnepanelen. We hopen daarom dat die dakpannen goedkoper worden. Ik houd de ontwikkelingen goed in de gaten.”
“In mijn buurt zijn veel mensen bezig met duurzaamheid. De laatste tijd lopen we elke avond een rondje door de buurt met de kinderen. Dan zie je dat er veel wordt gedaan. Steeds meer buren pakken hun dak aan, want veel daken zijn aan vernieuwing toe. Misschien komt dat wel doordat ik een actie van de WoonWijzerWinkel in de buurtapp heb gezet. Als mensen hun dak moeten openbreken, knappen ze het vaak meteen duurzaam op. Of het nou is door een groen dak, zonnepanelen, isolatie of dakpannen die energie opwekken.”
Wat vind je van de inspanningen die de gemeente doet om Capelle duurzamer te maken?
“De gemeente geeft veel informatie, maar die past niet altijd bij de persoonlijke situatie van Capellenaren. Dat kan volgens mij beter. Niet elke wijk of bewoner is hetzelfde. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander misschien niet. Ikzelf weet bijvoorbeeld al wat van warmtepompen. In mijn huis wordt het niet lekker warm met zo’n pomp. Dat heb ik uitgezocht, maar veel mensen weten dat niet. Het zou goed zijn als de gemeente hierover beter informeert.”
Heb je nog tips?
“Iedereen moet weten van de actie van WoonWijzerWinkel. Je krijgt als woningeigenaar 90 euro cadeau als je energiebesparende producten koopt in de webshop. Dat is een leuk bedrag en het levert uiteindelijk nog meer geld op! Zoek ook uit welke subsidieregelingen er zijn bij de gemeente. Zeker in deze tijd, nu de gemeente resultaten wil behalen. Durf erom te vragen, je weet het nooit! ”
Kortingscode WoonWijzerWinkel: CAPELLE2020 (via https://www.woonwijzerwinkel.nl/capelleaandenijssel/)