Via kringloopwinkels krijgen miljoenen kilo’s spullen een tweede, derde of misschien wel vierde kans. De spullen worden hergebruikt, gerepareerd en gerecycled. Daardoor is er minder afval én besparen we op grondstoffen en energie voor het maken en vervoeren van spullen. Marcel Gouweloos, bedrijfsleider van kringloopwinkel Het Goed in Capelle: “We bieden spullen zo lang mogelijk aan. Klanten betalen hiervoor vaste prijzen. Vooral producten in de categorieën woonaccessoires, koken en tafel én kleding vliegen de deur uit.”
Bij binnenkomst in de winkel aan de Kanaalweg ziet u direct veel aankleding voor in huis: vazen, kaarsenhouders en potjes. Verderop staan pannen, borden, bestek en glaswerk uitgestald. Er is ruime keuze uit kleding en schoenen. Daarachter vindt u rijen boeken, cd’s en dvd’s. Achterin staan banken, kasten, (bijzet)tafels en bedden. U loopt daar ook langs computers, radio’s, spelletjes en speelgoed. Eigenlijk is alles wat je kan bedenken er wel te vinden. “Sommige klanten komen iedere dag langs. Ze komen voor de unieke pareltjes of hebben interesse in specifieke producten. Vaak gaat het bezoek gepaard met een praatje. Onze klanten geven spullen een nieuw huis voor een veel lagere prijs dan de nieuwprijs.”
Controleren, sorteren en checken
Het werk bij Het Goed wordt gedaan door een vast team medewerkers en vrijwilligers én door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “We bieden mensen een plek waar ze werkervaring opdoen en ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Zo kunnen ze doorstromen naar een gewone baan. Op deze manier maken we werk van hergebruik wat ook de missie van Het Goed is.”
Voordat spullen in de winkel liggen, ondergaan ze een grondige keuring. “Onze medewerkers en vrijwilligers controleren bij binnenkomst of de spullen (op het oog) heel, compleet en bruikbaar zijn. Vervolgens verzamelen we ze per categorie en volgt nog een check. Zo bekijkt een medewerker of de elektrische apparaten nog werken en vervangt onderdelen waar nodig. Ook zoeken medewerkers bijvoorbeeld uit of spellen en puzzels nog compleet zijn. Op alle spullen komt een sticker met de prijs en een weeknummer. Zo weten we wanneer iets de winkel in is gegaan. Meestal na zes weken gaan spullen naar een andere vestiging van Het Goed in de buurt. Op die manier proberen we spullen zo lang mogelijk uit het afval te houden én verandert ons assortiment regelmatig.”
“We stellen weggooien zo lang mogelijk uit”
Wat gebeurt er met spullen die niet in de winkel komen óf die klanten laten staan? “Alleen als iets kapot is of als niemand het wil hebben, dan gaat het weg. Gesorteerd in verschillende containers, net als op de milieustraat. Afvalinzamelaar Irado haalt de afgedankte spullen op voor recycling.”
Het Goed redt spullen uit de afvalbak door ze een andere functie te geven. Een medewerker van Het Goed in Schiedam verwerkt in zijn naaiatelier oude stoffen tot nieuwe producten. “Van oude verhuisdoeken maakt hij bijvoorbeeld tassen. Afgekeurde spijkerbroeken doen nu dienst als tas of kussensloop. Ook verkopen we vloerkleden, gemaakt van tapijtrestanten en afgewerkt met garen van gerecyclede materialen.” Wilt u voor een lagere prijs een wasmachine? Bij Het Goed koopt u een refurbished wasmachine, volledig nagekeken en opgeknapt én met drie maanden garantie.
Nieuw assortiment door gebrachte of opgehaalde spullen
Geen winkel zonder spullen. Hoe komt de kringloopwinkel eraan? “Mensen brengen vooral kleinere spullen. Bijvoorbeeld kleding, woonaccessoires, servies, kussens en lampen. Ook halen we spullen op bij mensen thuis. Het gaat dan meestal om meubels en soms een hele inboedel. U maakt hiervoor een afspraak via onze website of u belt naar het algemene telefoonnummer.”
Nationale kringloopdag
Op zaterdag 5 oktober is het Nationale Kringloopdag. Een mooie dag om (extra) te ontdekken welke unieke, gebruikte spullen in kringloopwinkels te vinden zijn. Mis ook de acties van de kringloopwinkels niet. In Capelle kunt u terecht bij Het Goed (Kanaalweg 39) of bij Rataplan (Meeuwensingel 101). Ga voorbereid op pad.
Tips om te slagen in de kringloopwinkel
- Trek kleding aan die past bij wat je gaat kopen. Komt u voor zware spullen zoals meubels? Trek dan comfortabele, stevige schoenen aan. Gaat u voor kleding: trek dan iets aan wat makkelijk aan en uit kan.
- Vind rustig de weg in de kringloopwinkel. Loop rustig een rondje en bekijk welke type spullen er zijn. Ga daarna pas op zoek naar specifieke items.
- Gebruik uw zintuigen. Laat uw ogen rusten op één plek of item. Focus op wat u zoekt en loop het rondje eens andersom. Vertrouw op uw reuk door bijvoorbeeld te ruiken of de geur van de kleding of boeken u aanstaat.
- Maak een praatje met het winkelpersoneel en kom zo te weten wanneer nieuwe spullen de winkel in gaan. Hoe ze nieuwe spullen presenteren en waar u als klant op moet letten om de unieke parels te vinden.
- Wees niet bang voor tweedehands. Accepteer dat spullen niet allemaal ‘nieuw’ zijn en dat er een beschadiging op kan zitten. Soms zitten er wel spiksplinternieuwe items tussen. Die herkent u aan de prijslabels of als er nog een verpakking omheen zit.
- Bedenk vóór een bezoek waar u naar op zoek bent en hoeveel u maximaal wilt besteden. Maak een lijstje en begin op tijd met uw rondjes door de kringloopwinkel.
- Een kringloopwinkel draait op het brengen en halen van spullen. Lever in wat u zelf niet meer gebruikt én nog heel en compleet is. Dat levert ruimte op in huis én een ander is er weer blij mee. Zo maakt u de cirkel rond.
Capelle aan den IJssel zet stappen naar een circulaire economie in 2050. Samen zorgen we dat we zuiniger omgaan met onze grondstoffen en dat afval niet meer bestaat. Dit doen we door onze spullen langer te gebruiken, te repareren en een tweede leven te geven. Zo wordt oud altijd weer nieuw.