“Toen ik nog werkte had ik het nooit te druk, maar nu ik dit doe, kom ik meer tijd tekort dan ooit”, zegt John. Hij doet zijn vrijwilligerswerk voor Energie Collectief Capelle (ECC) dan ook met volle inzet, net als zijn ECC-collega Johan. Samen met vier andere vrijwilligers organiseren zij de warmtebeeldenactie. “Vorig jaar was het een groot succes! We hebben toen al veel mensen kunnen helpen met warmtebeelden van hun huis. En dat leverde voor velen interessante inzichten op.”
Het oog van een kenner
Wat is er dan precies te zien op zo’n warmtebeeld? “Wat warm is, kleurt geel op de foto en wat koud is, kleurt paars”, legt Johan uit. “Dat klinkt simpel, maar de ervaring leert dat je goed moet opletten. Je wil de plekken opsporen waar warmte aan het huis ontsnapt. Bij veel huizen kleurt de voordeur bijvoorbeeld geel: dat is een bekend warmtelek. Maar als je op een zonnige dag een foto van de gevel maakt, dan levert het weerkaatsende zonlicht ook veel geel op. Terwijl dat dan niets met een warmtelek te maken heeft.” John en Johan hebben geleerd hoe ze deze verstoringen kunnen vermijden.
“We gaan overdag op stap als het buiten koud is en de zon niet op de gevel schijnt”, vertelt John. “Mensen geven zich van tevoren bij ons op en wij stippelen langs al die adressen een route uit. De bewoners hoeven voor de actie niet thuis te blijven: we maken gewoon buiten een warmtebeeld van de gevel. Die delen we vervolgens met de bewoners, waarna we hen ook opbellen om de foto te bespreken. Want het is niet altijd gemakkelijk om te begrijpen wat je ziet. Waarom zijn er op een geïsoleerde spouwmuur bijvoorbeeld toch gele vlekken te zien? Wij leggen dan uit dat het isolatiemateriaal waarschijnlijk ergens is blijven steken en daardoor niet alle hoeken en gaten heeft bereikt.”
Informatie over de juiste vervolgstap
Sommige deelnemers van vorig jaar doen ook dit jaar weer mee aan de actie. Ze zijn benieuwd wat hun maatregelen hebben opgeleverd. “Op basis van de warmtebeelden geven we mensen advies over het dichten van warmtelekken”, legt John uit. “Soms is de oplossing heel eenvoudig. Radiatorfolie houdt bijvoorbeeld veel warmtestraling tegen. En een dik gordijn voor de voordeur maakt dat warmtelek minder groot, een goede maar niet zo populaire oplossing.”
Voor sommige aanpassingen is een gespecialiseerd bedrijf nodig. “Tijdens de warmtebeeldenactie organiseert de gemeente een isolatieactie. Capellenaren kunnen zo via de WoonWijzerWinkel gemakkelijk offertes voor isolatiemaatregelen opvragen bij verschillende bedrijven”, vertelt Johan. “Dat is een mooie aanvulling op onze actie. We hopen dat veel Capellenaren er iets mee doen. Aanmelden kan trouwens nog steeds!”
Update: de isolatieactie en warmtebeeldenactie zijn verlopen.