De aanbiedingen waar zonnepanelen bedrijven mee kwamen, waren erg verschillend. “Het was om gek van te worden. Ik had er geen vertrouwen in.” Overleg met buren leverde ook niets op. In het najaar van 2022 hield de gemeente, samen met het Regionaal Energieloket (REL), een online informatieavond over zonnepanelen. Met een actie. “Dat scheelde ruim 600 euro. En de informatie kwam goed op ons over.”
Gemeente gaf de doorslag
De volgende ochtend liep het storm met aanmeldingen. Gelukkig was Albert op tijd om een huisbezoek aan te vragen. “Het bedrijf maakte op basis van ons energiegebruik een eerlijke inschatting. Ze werken met goede materialen. Dat de gemeente erachter staat, gaf voor ons de doorslag.” De installatie verliep snel en goed. “Het bedrijf legde prima uit wat er ging gebeuren. Op 28 maart lagen de zeven zonnepanelen op het dak en sinds 3 april zijn de panelen in gebruik. We zijn er heel blij mee.”
Isolatie bleek giga-besparing
De zonnepanelen zijn niet de eerste stap in de verduurzaming van hun huis. Als eerste verving Albert in 2009 de vloer. Er kwam elektrische vloerverwarming en de vloer werd gelijk geïsoleerd. “Die vloer is bijverwarming. We hebben namelijk ook nog gewoon radiatoren. Die worden verwarmd via de cv-ketel uit 2013.” De volgende stap was spouwisolatie. Albert: “Dat bleek een giga-besparing!” Het half vrijstaande huis had altijd een koude buitenmuur. “We konden het haast niet geloven: ’s avonds voelden we al verschil! En aan het eind van het jaar kregen we 600 euro terug van onze energieleverancier.” De oud-docent houdt op papier bij hoeveel het huishouden verbruikt. Het is zichtbaar: ieder jaar minder kWh elektriciteit en minder kuub gas.
Volgende stap met glasactie
Behalve van de collectieve zonnepanelen actie, maakte Albert tot nu toe geen gebruik van subsidies. “De regels zijn dan meestal zo, dat we net buiten de boot vallen.” Het echtpaar kookt al sinds 2004 op inductie. Ook gooien zij niets zomaar weg. Albert isoleerde zelf de vliering van binnen uit. De tuin staat vol groene planten en fietsen heeft de voorkeur boven de auto. “Waar het kan, proberen we te besparen. Je kijkt wat je kunt doen. Geld besparen is een motivatie. Maar duurzaam leven is zoveel meer dan dat. We moeten er met z’n allen op letten.” Waar Albert nu met smart op wacht, is een actie van de gemeente voor HR++ glas. “Minstens 8 vierkante meter, dan kunnen we ook gebruik maken van de subsidie!”
Wilt u ook zonnepanelen?
Het Regionaal Energieloket is het energieloket voor de gemeente Capelle aan den IJssel. Zij kunnen u helpen aan meer informatie over de mogelijkheden en eventueel installateurs.
Het Energie Collectief Capelle is een groep van kundige en onafhankelijke vrijwilligers. Zij zijn sinds 2013 actief bezig om de Capellenaar energiebewuster te maken. U kunt te allen tijde een beroep op hen doen voor een persoonlijk gesprek, advies over een offerte of gewoon om uw ervaringen te delen.