Petra: “Ik ontwerp tuinen die mensen helpt om zich prettig te voelen in hun tuin. Als mensen graag in hun tuin zijn en het onderhoud is behapbaar, dan overzien ze het werk en genieten ze van hun tuin.”

Functies van de tuin

Maar hoe begin je aan het (her)inrichten van je (nieuwe) tuin? “Bedenk hoe u de tuin wilt gebruiken. Zit u graag in een hoek in de tuin of meer vrij in de ruimte, wilt u er ook eten? Moet u er met de fiets doorheen, wat zijn de looproutes en wat zijn de zichtlijnen? Is er plek nodig voor kliko’s, speelruimte voor kinderen of heeft u een hond? Hoe zonnig is uw tuin en waar zijn schaduwplekken? Hoe gebruiken uw buren de tuin; zitten ze net aan de andere kant van de schutting? Dat speelt allemaal mee.” Als u dat allemaal op een rijtje heeft, dan stelt u een vlekkenplan op. Dit is een grove schets van wat waar moet komen. Vervolgens vertaalt u dat in een ontwerp. “Zie de tuin daarbij niet als een schoenendoos, maar als een 3D-ruimte met een bodem, zijwanden én hoogte. Vooral dat laatste maken een tuin tot een groene ruimte. Denk daarbij aan een boom, passend bij het formaat tuin, of, als dat niet past, een begroeide pergola. Kies als laatste de beplanting uit. Het juiste groen vormt de puntjes op de i.”

Groen ervaren

Het liefst verwerkt Petra zo veel mogelijk groen in de tuinontwerpen. Stichting Steenbreek adviseert in het algemeen 60% groen en maximaal 40% steen/verharding in een tuin. Petra beaamt het belang van een groene omgeving: “Een groene tuin is beter dan een versteende tuin. Vervolgens is een tuin met (deels) inheemse planten weer beter dan zonder inheemse planten. 30-50% planten die van oorsprong uit Nederland komen (inheems) is een mooi streven. Ik kijk altijd wat haalbaar is.”

Tuinen met veel planten zijn goed voor insecten en andere dieren, voor het klimaat, voor het opvangen van water én voor je eigen gezondheid. Hoeveel procent groen een tuin kan worden, hangt af van de functies die u terug wilt laten komen, de routing én de grootte van de tuin. Petra: ”Het gaat er mij om dat mensen hun tuin als groen ervaren.”

Groeiend groen in Capelle

“Het is een belangrijke stap om de tuin voor een deel inheems aan te planten, aangevuld met ander groen. Verrijk uw tuin met verschillende soorten beplanting: bomen, struiken, bodembedekkers en bloemen. Bijvoorbeeld een krentenboompje, meidoorn, cornus mas, of een appelboom. Of zet een ligusterhaag, taxushaag, klimop, bessenstruik, kamperfoelie of kattenstaart neer. Groen wat het in Capelle ook goed doet is bijvoorbeeld vrouwenmantel, lavendel, koninginnekruid, vlinderstruik en sering. Of denk aan  hortensia’s, en groenblijvende struiken als struikkamperfoelie en skimmia.”

Elke tuin heeft onderhoud nodig

Veel mensen denken dat een tegeltuin geen onderhoud nodig heeft. Niets is minder waar. Er waait onkruid tussen de tegels en potten met planten moet u vaker water geven dan planten in de volle grond. “Een groene tuin kan juist onderhoudsvriendelijk zijn. Zorg voor verschillende hoekjes. Zo knipt u het onderhoud gemakkelijk in stukjes op. Een tuin hoeft niet helemaal netjes te zijn. Dieren leven in de losliggende blaadjes. Ook beschermen bladeren en bodembedekkers de grond tegen uitdroging door de zon. Het groen voorkomt opkomend onkruid. Zet de natuur aan het werk om de tegels te ontdoen van de groene aanslag. Door zonnestralen – en een beetje geduld – verdwijnt die aanslag vanzelf.”

Groen balkon

En tips voor een groen balkon? “Bedenk ook hier waar u wilt zitten en waar ruimte is voor beplanting. Let op de ligging. Een balkon op het zuiden heeft planten nodig die tegen de brandende zon kunnen. Ligt uw balkon op het noorden? Zet dan planten neer die bestand zijn tegen tocht en vocht. Houd sowieso rekening met de wind op een balkon. Siergrassen en bamboe zijn bijvoorbeeld geschikt. Kies voor een paar krachtige, vaste items en vul die aan met eenjarige planten. Deze planten geven kleur en fleur aan uw balkon. Een zonnige wand op het balkon? Maak een rek met keukenkruiden. Voor al het groen geldt: het droogt sneller uit omdat dit op een balkon in potten staat. Dus geef het regelmatig water.”

Kortom, ga voor groen in elk seizoen. Zo geniet u op elk moment van een groene oase en de voordelen van een groene tuin en groen balkon.