“Stond je te douchen, had de cv-ketel weer een error. Koud water!” In 2021 werd duidelijk dat hun cv-ketel niet lang meer zou meegaan. Een nieuwe cv-ketel was financieel het meest aantrekkelijk. “Toch kozen we voor een warmtepomp. Mijn vrouw en ik houden ons allebei bezig met duurzaamheid. Dan is dit een logische stap. Ja, het is duurder. Maar we kregen subsidie en hebben geen hoge gasrekeningen meer. Ook betalen we geen vastrecht meer. Stedin is langsgekomen om ons af te sluiten. Wel vliegt je elektriciteitsverbruik omhoog in de wintermaanden. Gelukkig hebben we elf zonnepanelen. Per maand betalen we nu zo’n zestig euro aan energie.”

Aanpassingen voor de warmtepomp

Er moest wel het een en ander aangepast worden in huis. De elektrische warmtepomp hangt op zolder en lijkt op een gewone cv-ketel. Daarnaast staat een warm water boiler. Buiten op een plat dak staat de buitenunit. Die ziet eruit als een airco. De meterkast heeft nu een 3-fasen aansluiting. “En we moesten afscheid nemen van ons mooie grote gasfornuis. Nu koken we op inductie. Dat gaat heel goed. Het went snel en het is ook nog veiliger. De boiler in de keuken vervingen we door een kraan waar ook kokend water uit kan komen. Dat bleek toch zuiniger.”

Een installatiebedrijf verzorgde het hele traject van A tot Z. “Van het aanpassen van de meterkast tot het aanvragen van subsidie, ze hebben alles gedaan.” Van een wachttijd was geen sprake. Ook nu valt dat reuze mee, weet Ger. “Als je nu een warmtepomp wil, kan dat redelijk vlot. Er is meer capaciteit bij de fabrieken en het chip-tekort is opgelost.”

Stadsverwarming

Met een achtergrond in de elektrotechniek is het niet gek dat Ger (68) zich verdiepte in de warmtepomp. “De duurzame vonk sloeg over tijdens mijn laatste baan. Ik werkte op een afdeling duurzame innovatie en daar is de interesse gegroeid.” Ook nu hij gepensioneerd is, zet hij zich volop in voor het verduurzamen van woningen. Hij is voorzitter van de coöperatie ZonKracht Capelle en actief lid van het ECC. “De nieuwste modellen warmtepompen zijn heel stil. Dat vooroordeel hoor je vaak, dat het zo’n herrie maakt. In de praktijk valt het geluid erg mee.”

De buurt waar Ger en Tineke wonen, krijgt waarschijnlijk stadsverwarming. Toch heeft hij geen spijt van zijn keuze. “Ik denk zelf dat een warmtepomp voor deze buurt een betere keus is. Het is afwachten wat het wordt voor de andere buurtbewoners. Ik heb de overstap naar aardgasvrij al achter de rug en heb nu alle vrijheid.”

Behaaglijk warm

Met HR++ glas en vloerisolatie is het huis volledig verduurzaamd. “Vloerverwarming is tijdens de bouw van het huis aangelegd als bij-verwarming. Samen met een radiator en twee convectorputten verwarmt dat de woonkamer. De thermostaat staat ingesteld op 20,5 graden. Daar moet je je echt even in verdiepen. Als je weggaat of ’s nachts zet je de thermostaat slechts een klein beetje lager. Bij ons gaat ie naar 20 graden. Want een warmtepomp reageert minder snel dan een cv-ketel. Dit omdat de temperatuur van het cv-water bij een warmtepomp veel lager is.”

Boven is verwarming niet echt nodig. Alleen soms in de werkkamer. “Daar hebben we een infraroodpaneel. In de badkamer hebben we een infraroodspiegel. De enige zonde is onze houtkachel. Die is meer voor de gezelligheid, met Kerst bijvoorbeeld. We zijn inmiddels twee winters van het aardgas af en hebben het nog geen moment koud gehad.”