Marcus Breet: “Sinds zo’n 5 jaar zijn er meer vogelsoorten in onze stad. Dat komt omdat er meer groen is. De bomen in het Schollebos en Hitland zijn inmiddels volwassen. In Capelse tuinen en op balkons staan meer struiken, planten en bloemen. Het groen biedt voor vogels een schuilplaats, broedplek en voedsel. Maar ook de insecten die op groen afkomen, lokken vogels naar Capelle. De koolmees, huismus, kauw, houtduif en ekster zijn bekende voorbeelden. Daarnaast zie je hier steeds vaker bijzondere vogelsoorten. Denk aan de tjiftjaf, putter, boomkruiper, grote bonte specht, groene specht, bosuil, buizerd en sperwer. Zij hebben hun leefgebied naar de stad verplaatst.”
Geen vogel is hem vreemd. Als kind begon hij met vogels kijken en leerde hij een boek met alle soorten uit zijn hoofd. Sindsdien heeft hij veel gelezen en geleerd over vogels. Dat komt goed van pas in het vrijwilligerswerk voor Vogelbescherming Nederland. Als stadsvogeladviseur zet Marcus zich in voor de Capelse vogels. Hij kijkt hoe het met alle vogelsoorten in de stad gaat. Zijn bevindingen geeft hij door. Hij gebruikt die kennis ook in het Capels Natuurnetwerk. Samen met andere leden pakt hij meldingen van bewoners op. Bijvoorbeeld om te checken of vogelnesten geen gevaar lopen.
Vogels spotten
“De meeste vogels in Capelle vindt u in Hitland en het Schollebos. Hitland is een open terrein, daar ziet u meer verschillende soorten. Zoals de buizerd, winterkoning, koekoek en het roodborstje. In het Schollebos zitten meer bosvogels, zoals ransuilen en bosuilen. Maar ook in de tuin of op het balkon kunt u genoeg verschillende vogels zien. Zo bezoeken elke dag meerdere vogels, zoals een houtduif, kauwen, kraaien en koolmezen, mijn balkon. Daar kunnen ze schuilen en nestelen in vogelkastjes, bomen en struiken. Ook zet ik regelmatig wat te eten klaar.”
Maak uw tuin en balkon vogelvriendelijk
Wat kunt u voor vogels doen voor de vogels in Capelle? Maak uw tuin en balkon groen! “Plaats verschillende soorten inheemse bomen, planten en struiken. De ene vogelsoort houdt van dichte struiken. De ander zit graag in een heg. Laat dood hout en bladafval liggen. Vogels maken daar hun nesten mee. Ook stukjes wol en haren van katten en honden verwerken ze daarin. Koop biologische planten. Daar zit geen gif op. Zo voorkomt u dat insecten op het gif zitten, de vogels die insecten weer eten en dat daardoor de jonge vogels dood gaan.
Hang plantenbakken aan de reling van het balkon of zet ze op de grond. Zet planten neer die insecten aantrekken. Van de insecten hebben de vogels een lekkere maaltijd. Of plaats een struik met bessen in de tuin, ook een lekkernij voor vogels. Hang nestkastjes op, zodat bijvoorbeeld koolmezen en pimpelmezen daar hun eieren in kunnen leggen en uitbroeden of kunnen schuilen. Door watervalletjes en bakjes met water hebben vogels wat te drinken.”
Tips voor vogelvriendelijke planten van de Vogelbescherming.
Vogels voeren
“In het voorjaar is er voldoende eten voor vogels. Dan vliegen genoeg insecten voor hen rond.” Het algemene advies is om vogels niet in het voorjaar te voeren. Dan eten vogels insecten en dan worden ze niet voedsellui.” Marcus voert de vogels die rond zijn huis leven bij. “Ik vind dat je (grote) vogels het hele jaar kan voeren. Zorg (vooral) in het voorjaar dat u alleen kleine zaden voert en geen pinda’s. Daar stikken de jonge vogels door. In de winter zijn er geen jonge vogels, dan kunnen pinda’s wel. Geef de vogels geen brood. Daar zitten geen voedingsstoffen voor hen in. Voor watervogels is het zelfs gevaarlijk, omdat het brood door water uitzet in de maag. Wilt u vogels toch voeren? Geef ze dan (niet te veel) groenten, zoals doperweten, mais, sla en appel, of graan/kippenvoer, zaden en noten. Er is zelfs speciaal eendenvoer en watervogelvoer te koop.”
Wilt u meer leven op uw balkon en in uw tuin? Kijk op de pagina Ga voor groen in elk seizoen hoe u uw omgeving aantrekkelijk maakt voor vogels, insecten en andere dieren.