Paul van Venrooij is hoofd duurzaamheid bij CAPSLOC, onderdeel van Welzijn Capelle. Zijn verhaal over de verduurzaming van de evenementenlocatie begint aan de bar. “We schenken hier fairtrade koffie, thee en lokaal biologisch geproduceerde sapjes. Ook verkopen we bier, waar voor elke verkochte liter een boom wordt geplant. Evenementen zorgen meestal voor veel afval, zoals bekertjes van wegwerpplastic. Die zijn bij ons in de ban; we gebruiken CAP SLOK mokken, een knipoog naar onze naam.”

“Verder proberen we ons afval zoveel mogelijk te scheiden. Maar het is natuurlijk nog beter om afval te voorkomen”, vindt Paul. “Daarom vragen we bezoekers om hun tickets niet te printen en proberen we voedselverspilling tegen te gaan. In coronatijd hebben we handgel gemaakt van bier, toen we dat over hielden.”

Duurzaamheid wordt vanzelfsprekend

Maken al die duurzame maatregelen een drankje bij CAPSLOC niet duur? “Juist niet”, vindt Paul. “Sommige producten kosten iets meer als je ze duurzaam inkoopt. Maar op den duur betaalt duurzaam ondernemen zichzelf terug. De look and feel en het verhaal bij duurzame producten zijn gewoon beter, daarmee win je het vertrouwen van de klanten. Je levert kwaliteit en dat verwachten mensen ook.”

Veel meubels en spullen van CAPSLOC hebben een geschiedenis, vertelt Paul terwijl hij door het café loopt. “Onze tafels hebben we gekregen, net als veel planten. En de meubels in onze kantoren komen van de Rabobank. Die hebben we ooit gekregen in ruil voor een rap-optreden bij de opening van het nieuwe bankgebouw. Die gasten deden dat rappen ontzettend goed.”

Sociale duurzaamheid

Gasten? “Ja, duurzaamheid is voor ons meer dan zuinig omgaan met energie en grondstoffen. Het heeft ook een sociale kant: kansen bieden aan mensen, zodat zij stappen zetten in hun leven en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan CAPSLOC. We werken daarom met veel verschillende vrijwilligers, ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

“Ook bieden we Capelse jongeren een ruimte waar zij zich kunnen ontwikkelen en met hun talent bezig kunnen zijn. Ook als daar van huis uit geen geld of ruimte voor is”, voegt Paul toe. Hij staat voor een beschilderde muur met daarop een gekleurde draak. “Die schildering is bijvoorbeeld gemaakt door een groep tekenaars van de Capelse Drawclub die het spel Dungeons & Dragons spelen. En op een andere muur staat een schildering van een artiest uit de LHBT-community. Die past bij onze campagne We CAPS in all colours: we willen voor iedereen een veilige plek zijn.”

Dak en muren benutten

In de verschillende ruimtes van CAPSLOC komen we heel wat duurzame oplossingen tegen. In de bar een spoelbak die zuinig is met water, overal ledlampen en bij de toiletten zuinige zeeppompen en afbreekbare handdoekjes. “Maar we kunnen nog veel meer doen”, vindt Paul. “Ons dak is bijvoorbeeld geschikt voor zonnepanelen en groen. We willen daar graag met de gemeente over in gesprek gaan.”

“We huren ons pand van de gemeente”, legt Paul uit. “Omdat we al ver zijn met verduurzaming, biedt dat kansen. CAPSLOC doet mee met het convenant Green Stages. CAPSLOC kan zo andere evenementenlocaties in Nederland inspireren. We kunnen laten zien hoe tof een duurzaam podium is. We denken ook graag mee hoe we Capelle groener kunnen maken!”

Wil jij als particulier of bedrijf ook verduurzamen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of ben je al duurzaam bezig en wil je een vervolgstap zetten? Kijk dan eens op www.duurzaamcapelle.nl voor subsidies en collectieve inkoopacties.