Grotere tuin, meer groen
Martijn heeft vorig jaar met zijn buren op twaalf schuurdaken een groen dak gelegd. Dat deden ze met subsidie. “Ook kwam er vorig jaar een stukje extra grond beschikbaar”, vertelt hij. “We hebben nu een grotere tuin en een regenwateropslag onder de grond. Van ons mag de tuin eigenlijk nog groter, zodat we nog meer kunnen bijdragen aan de natuur. De schutting van planken wilden we groener maken. We konden natuurlijk een klimop plaatsen, maar met wat verder kijken kwamen we uit bij een groene erfafscheiding. Ook hier is subsidie voor en die hebben we aangevraagd.”
Zeeuwse haag
Martijn heeft voor zijn groene erfafscheiding gekozen voor een vogelvriendelijke Zeeuwse haag. Dat is een variatie struiksoorten die om en om neergezet worden, waardoor de haag er steeds anders uitziet. “Nu bloeien bijvoorbeeld struikjes met rode sprieten en straks zie je de beukenhaag in bloei komen”, aldus Martijn. “De afwisseling tussen de verschillende planten sprak ons aan. Ook omdat je vaak bij bijvoorbeeld coniferen ziet dat wanneer één boom ziek wordt, de hele heg daar last van heeft.” Uit veiligheidsoverwegingen heeft Martijn ook een hekwerk geplaatst. “En je ziet vaak van alles naast elkaar, soms zelfs scheve schuttingen. Een groene erfscheiding ziet er gewoon mooier uit. ”
Bijen en vogels
Martijn heeft een heleboel biologische insectvriendelijke plantjes gekocht om zijn tuin mee te vullen. “Door al die verschillende planten, struiken en bloemen help je de biodiversiteit in je tuin en woonomgeving. We hopen in de zomer meer vogels, bijen, hommels en andere insecten te zien. En via de aangelegde druppelslang kunnen we de grond in de tuin vochtig houden met regenwater.”
Volg je hart
Martijn krijgt regelmatig reacties van buren over zijn Zeeuwse Haag. “De meeste mensen zeggen dat het mooi is geworden en vragen hoe we dit voor elkaar hebben gekregen. Ik vertel dan dat er subsidies beschikbaar zijn bij de gemeente. Veel mensen weten dat niet. Ik denk dat meer mensen hiervan op de hoogte gebracht zouden kunnen worden als de gemeente bijvoorbeeld een subsidieloket zou openen.” Martijn benadrukt dat een groene erfafscheiding veel moois op kan leveren, maar dat het ook wat kost. “Als je er plezier in hebt om met groen bezig te zijn én je wil de biodiversiteit helpen, dan is een groene erfafscheiding zeker iets om te overwegen. Volg je hart!”, zegt Martijn.
Lees verder over de subsidie die Martijn heeft gebruikt of bekijk het overzicht van duurzame subsidies voor huurders en woningeigenaren.